Šta znači “redefinisanje” naknada za majke sa troje djece?

Dodajte komentar

Nakon što je Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila da će Vladi da preporuči redefinisanje naknada za majke sa troje i više djece, CdM je od guvernera CBCG Radoja Žugića tražio da objasnio što to „redefinisanje“ znači.

„To redefinisanje znači da očekujemo da se smanji broj onih koje imaju tu naknadu, a ne znači da će iznos naknade biti smanjen“, rekao je Žugić za CdM.

A, ko bi među onima koji ostaju bez naknada mogao da se nađe?

“Jedna kategorija su žene koje su ostavile posao da bi prešle na naknade. Druga kategorija je par hiljada penzionerki koje su ostavile penzije da bi uzele naknade”, kaže Žugić.

Razlog je, kako je ranije objasnio, to što socijalnu pomoć treba obezbijediti samo pojedincima koji su u stanju stvarne socijalne potrebe.

„Potrebno je spriječiti situaciju da socijalni zakoni dovode do deaktiviranja radne snage, odnosno da se stečena prava zamjenjuju socijalnim davanjima“, rekao je Žugić.

CBCG će ovu mjeru predložiti Vladi koje će se o njoj i izjasniti.

Vlada će nas čuti vrlo brzo”, rekao je on.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti počeo je da se primjenjuje u januaru ove godine, i on podrazumijeva da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža primaju doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

Za ovaj Zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, tri poslanika Bošnjačke partije, poslanici Socijaldemokratske partije SDP  Izet Bralić i Džavid Šabović i Andrija Popović iz Liberalne partije. Poslanici Demokratske partije socijalista DPS bili su protiv.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *