Škoda do kraja novembra mora pronaći novac za TE

Dodajte komentar

Češka eksportna banka i zvanično je odustala od finansiranja gradnje drugog bloka Termoelektrane, saopšteno je iz Elektroprivrede. Iz elektroenergetske kompanije poručeno je da češka kompanija Škoda Praha treba da do kraja novembra obezbijedi alternativno rješenje za finansiranje tog projekta.

Sastanak EPCG i Škode

Održan je sastanak između predstavnika EPCG i kompanije Škoda Praha na kome je dogovoreno da nakon zvanične informacije da Češka eksportna banka i češka državna agencija za osiguranje (EGAP) odustaju od finansiranja gradnje bloka dva TE, Škoda Praha treba da nađe alternativni model finansiranja tog projekta i do kraja novembra ga predstavi predstavnicima EPCG i radnog tima, saopšteno je Pobjedi iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Iz Direkcije dodaju da ugovori o uslugama izrade glavnog projekta i o izvođenju radova na drugom bloku TE, koji su potpisani 29. septembra, postaju validni nakon što^rvorangirana kompanija Škoda Praha obezbijedi finansijska sredstva za realizaciju drugog bloka.

To je precizirano javnim pozivom iz 2013. godine, na osnovu čega je Škoda Praha postala partner EPCG u ovom projektu i obavezala se da kao prvorangirani ponuđač obezbijedi finansijska sredstva u visini do 85 odsto planirane investicije, kazali su iz Direkcije.

Obaveza kompanije Škoda Praha, kao planiranog izvođača radova, saglasno javnom pozivu i uslovima dobijanja tog statusa, je da u dogovoru sa Češkom eksportnom bankom ili drugim finansijskim institucijama obezbijedi dio potrebnih finansija za implementaciju projekta drugog bloka TE.

Uslovi

Češka eksportna banka je prije desetak dana informisala Škoda Prahu i EPCG da ima problema u pronalaženju sredstava, a od EPCG su dodatno tražili državne garancije Crne Gore.

To nije bio uslov u pregovorima sa mogućim partnerima tokom procesa i javnog poziva od 2013. godine, rekli su ranije iz EPCG.

Škoda Praha se obavezala da realizuje projekat po cijeni od 324,5 miliona eura.

Iz Vlade je ranije saopšteno da EPCG ima preko 200 miliona eura slobodnih raspoloživih sredstava pa može i sama značajno da participira u izgradnji drugog bloka TE.

Izgradnja drugog bloka TE Pljevlja ima istorijski značaj za Crnu Goru, jer će to biti prvi veliki energetski objekat koji će se graditi poslije 35 godina. Krajem avgusta je potpisan ugovor između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi.

Akcionarskim ugovorom u EPCG u potpunosti su zaštićeni svi interesi Crne Gore, prije svega kroz projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, koji će realizovati EPCG bez državnih garancija, saopšteno je ranije iz Vlade.

U junu 2013. godine proslijeđeno je 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za taj projekat.

Nakon intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, u aprilu prošle godine konačno došlo do najpovoljnije preliminarne ponude – češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura.

Preliminarno ponuđena cijena Škode Prahe je iznosila 359,4 miliona eura, dok su predstavnici crnogorskog radnog tima ponudili 349, 2 miliona eura. Nakon utvrđivanja konačnog predloga početna cijena je umanjena za oko 25 miliona eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *