Guverner CBCG predlaže smanjenje zarada u javnom sektoru

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) predložila je Vladi smanjenje zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru, povećanje akciza na gorivo, inteziviranje borbe protiv sive ekonomije, na naplati poreskog duga, redefinisanje “zakona o majkama”.

U autorskom tekstu, guverner Radoje Žugić navodi CBCG predlaže  vladi da nivo zarada i zaposlenih u javnom sektoru drže na ovom nivou samo u slučaju suficita u tekućoj potrošnji, bez pozajmica.

Ove godine  deficit tekuće potrošnje je projektovan na 0, 7 odsto BDP-a.

Nivo  zarada i broj zaposlenih u javnom sektoru mogu se planirati i realizovati u skladu sa ostvarenjem tekućih prihoda i principom fiskalne održivosti. Jedino suficit u tekućoj potrošnji (bez pozajmica) omogućava da se zarade zadrže na istom nivou i/ili povećaju do nivoa ravnoteže u tekućem budžetu“, naveo je on u autorskom tekstu koji prenosi portal RTCG.

U cilju očuvanja standarda stanovništva i nivoa kvaliteta pruženih usluga, smanjivanja zarada se ne preporučuje u oblasti zdravstva i obrazovanja, kao ni najnižih zarada u javnom sektoru.

On dodaje da je neophodno revidirati Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, u smislu da se odredbe Zakona koje se odnose na naknade za majke sa troje i više djece redefinišu kako bi se rashodi po ovom osnovu smanjili.

U tom smislu, kako dodaje, socijalnu pomoć treba obezbijediti samo pojedincima u stanju stvarne socijalne potrebe.

Predlaže se i povećanje  akciza na mineralna ulja, kojim bi se ostvarili dodatni budžetski prihodi.

Žugić predlaže nastavak intenzivne borbe protiv sive ekonomije, intenziviranje aktivnosti na naplati poreskog duga, pri čemu je potrebno voditi računa o tome da se sačuvaju kompanije koje su solventne, a koje trenutno nijesu likvidne.

Predlaže i povećanje redovnosti u izmirivanju doprinosa socijalnog osiguranja, kroz izmjene Krivičnog zakonika. žugić je i ranije tražio da se neplaćenje poreza i doprinosa na zarade tretira kao krivično djelo.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *