Evropske berze rastu uoči predsjedničkih izbora u Americi

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno uoči američkih predsjedničkih izbora.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče skočio 1,5 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko pao.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, što se zahvaljuje rastu izgleda za pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Dan uoči izbora najmanje pet velikih anketa pokazalo je da Clinton blago vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Tržište preferira Clinton jer je smatra političarkom status-quoa, dok bi pobjeda Trumpa mogla izazvati nesigurnost po pitanju spoljnje, unutrašnje i ekonomske politike.

Uprkos prednosti Clinton u anketama, ulagači su oprezni prisjećajući se nedavne šokantne referendumske odluke Britanaca o izlasku iz EU-a, premda su ankete najavljivale upravo suprotan ishod.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

No, cijena dionice ArcelorMittala pala je 5 posto jer je najveći svjetski proizvođač čelika u trećem tromjesečju ostvario manju dobit nego što se očekivalo.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 17.171 bodu.

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *