Danaas moguće nagle promjene kursa dolara

Dodajte komentar

Investitori na finansijskim tržištima su postali neuobičajeno aktivni uoči predsjedničkih izbora u SAD, a u izbornoj noći bi moglo da dođe do značajnih pomaka kursa valuta i vrijednosti akcija.

U analizi koju prenosi portal Seebiz, brokerska kuća Admiral Markets je napravio dva scenarija mogućih kretanja na robnim i valutnim berzama – prvi u slučaju da pobedi kandidat Demokratske partije Hilari Klinton, a drugi ako pobedi njen rival, republikanski kandidat Donald Tramp.

S obzirom na tržišna kretanja u posljednih desetak dana, može se očekivati da bi pobjeda Klintonove pozitivno uticala na vrijednost dolara i cijene deonica, a negativno na cijenu zlata“, procjenjuje ova brokerska kuća.

Budući da investitori njenu pobjedu percipiraju vrlo izglednom, ovaj scenaro je, kako se dodaje, velikim dijelom već ukalkulisan u trenutne cijene.

To znači da ako Hilari Klinton pobijedi, američki dolar bi idućih dana u odnosu na ostale valute ojačao vjerovatno ne više od 1,0 do 2,0 odsto, vrijednost akcijskih indeksa bi vjerovatno porasla nekoliko procenata, dok bi cijena zlata pala nekoliko procenata“.

U analizi se navodi da, s obzirom na to da Tramp nije favorit, njegova pobjeda bi bila iznenađenje, pa bi reakcija finansijskih tržišta u ovom scenariju bila mnogo jača.

Ponašanje investitora posljednjih dana ukazuje na to da bi u slučaju Trampove pobjede investitori kapital prebacivali van SAD-a. To bi uzrokovalo kratkoročno slabljenje američke valute u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih svjetskih valuta od možda čak 3,0 do 4,0 odsto u danima nakon izbora, te nagli pad cijena akcija i rast cijene zlata“.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se bez obzira na pobjednika, tržišta smiriti u roku od nekoliko dana, i da sudeći po američkim predsjedničkim izborima održavanim u posljednjih nekoliko decenija, ne treba očekivati značajniju promjenu dosadašnjih trendova na tržištu, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *