Vijesti sa tržišta valuta: Dolar znatnije ojačao

Dodajte komentar

Dolar je danas snažnije ojačao prema jenu i euru na međunarodnim tržištima, nakon što je Hillary Clinton vjetar u leđa pružila vijest da FBI nakon nedavne provjere novootkrivene elektronske pošte nije promijenio zaključak da ne postoji osnova za njeno krivično gonjenje zbog upotrebe privatnog servera.

Dolar je u takvom svijetlu poskočio 1,4 posto prema jenu, na 104,55 jena, što je nedaleko njegovih najviših dnevnih nivoa. Prošle nedjelje je skliznuo na 102,55 jena, nakon što su ankete pokazale tijesnu trku američkih predsjedničkih kandidata.

Euro je, pak, prema dolaru oslabio 0,6 posto, na 1,1077 dolara, skliznuvši s najviših nivoa u četiri nedjelje od 1,1143 dolara koje je u jednom trenutku dosegnuo u petak.

Nakon što su u petak tržišta uglavnom proučila podatke o novootvorenim radnim mjestima u američkoj ekonomiji, koji su ponovo poduprli očekivanje mogućeg podizanja kamatnih stopa, sve je drugo, kažu analitičari, u očekivanju ishoda predsjedničkih izbora 8. nivembra, sada u drugom planu.

Posve je besmisleno u ovom trenutku gledati dalje od utorka. Do srijede sve drugo je gurnuto u drugi plan“, poručila je kratko Kathleen Brooks, direktorica odjela istraživanja u City Indexu.

Među većim dobitnicima danas je i meksičko pezos, ojačavši više od dva posto prema dolaru, na 18,62 pezosa za dolar. Meksička je valuta bila najveći gubitnik zbog stavova Donalda Trumpa prema imigraciji, spoljnoj politici i trgovini, pa je u septembru prema dolaru skliznuo čak 17 posto.

Trgovci kažu i da se ulagači, u skladu s očekivanjima tržišta o smanjenim izgledima za Trumpovu pobjedu, sada pojačano oslanjanju na pobjedu Hillary Clinton, koja bi po njihovu mišljenju utrla put podizanju kamatnih stopa Feda u decembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *