Sjever Evrope odlučno protiv “Sjevernog toka 2”

Dodajte komentar

Nordijske zemlje EU zatražile su da se lideri Evropske unije izjasne o tome da li treba dozvoliti izgradnju druge trase moćnog gasovoda „Sjeverni tok 2“, kojom bi se ruski gas dopremao u Njemačku i Evropu, iako analize Evropske komisije pokazuju da su rezerve i proizvodnja gasa u EU u opadanju, a ni srednjoročno nema veće alternative za energetsku bezbjednost Evrope.

Analitički centar za energetiku „Enerdži post“ postavlja pitanje “Ko se boji Sjevernog toka 2” u koji će kapital uložiti najveće zapadnoevropske kompanije i „Gasprom“. Iz ovog centra poručuju da “EU treba da odobri izgradnju ovog gasovoda, jer je ekonomski zdrav, uspješno stvaranje konkurentnog, integrisanog evropskog tržišta gasa je učinilo suvišnim sve tvrdnje da Rusija “geopolitikom gasovoda može ugroziti bezbjednost Evrope”.

Georg Zahman iz briselskog analitičkog instituta „Brojgel“ kaže i da je teško shvatiti zašto bi izgradnja „Sjevernog toka 2“ bila ’loš posao za Evropu’, kako je to nedavno upozorio američki potpredsjednik Džo Bajden. On je dodao da bi to možda bio loš posao za Ukrajinu, jer bi prestankom tranzita ruskog gasa ka Evropi izgubila blizu 400 miliona dolara prihoda godišnje.

Evropska komisija je odobrila „Gaspromu“ da poveća isporuke sa čvorišta Sjevernog toka u Njemačkoj do Češke, i to za 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Evropska komisija je to obrazložila time da su to čisto ekonomsko-komercijalni, a ne politički projekti i da je jedino važno da se sve odvija u skladu sa propisima EU o slobodnoj konkurenciji i sprečavanju monopola.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *