Najveća evropska banka zabilježila oštar pad dobiti

Najveća evropska banka HSBC u ponedjeljak je izvijestila o oštrom padu dobiti prije oporezivanja u trećem kvartalu u poređenju s godinom ranije, što pripisuje gubitku proizišlom iz prodaje dijela poslovanja u Brazilu.

HSBC-ova dobit prije oporezivanja u trećem je kvartalu pala na 843 miliona dolara, sa 6,1 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, pokazao je izvještaj.

Oštar pad dobiti u banci pripisuju prije svega gubitku od 1,7 milijarde dolara ostvarenom u prodaji brazilskog ogranka. Među razlozima znatno slabije dobiti izdvajaju takođe kompenzacije klijentima u Americi i fluktuacije valutnih kurseva.

No, ako se izuzmu jednokratni troškovi, prilagođena HSBC-ova dobit uvećana je za sedam posto, na 5,6 milijardi dolara, navodi se u finansijskom izvještaju. Tako iskazana dobit premašila je očekivanja analitičara.
HSBC je posljednja u nizu najvećih britanskih banaka koja je izvijestila o poslovnim rezultatima u trećem kvartalu. Ostali tamošnji bankarski divovi Lloyds, RBS i Barclays redom su izvijestili o boljoj dobiti nego što su tržišta očekivala.

Dobit o kojoj je HSBC izvijestio je slabija, no prilagođena je dobit veća u poređenju s istim razdobljem prošle godine u svih četiri globalnih segmenata poslovanja i u četiri od pet regija“, kazao je izvršni direktor Stuart Gulliver, komentarišući tromjesečne poslovne rezultate.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *