Kina pokreće fond težak 10 milijardi za istočnu i srednju Evropu

Dodajte komentar

Kina je u nedjelju u Rigi najavila investicioni fond od 10 milijardi eura kojem je cilj da podstakne ekonomsku saradnju između tog azijskog diva i centralne i istočne Evrope.

Kineski premijer Li Keqiang u latvijskoj se prijestolnici susreo sa 16 premijera centralne i istočne Evrope na samitu na kojem je glavna tema bila ekonomski razvoj.

Kineska novinska agencija Xinhua u nedjelju je prenijela kako će novopokrenutim kinesko-evropskim fondom upravljati Sino-CEEF Holdings Ltd. Tu kompaniju službeno je pokrenuo kineski premijer u subotu u Rigi, a vlasnik joj je Industrijsko-komercijalna banka Kine (ICBC), najveći kineski zajmodavac.

Xinhua citira izjavu predsjednika Sino-CEEF Holdinga Jianga Jianqinga koji je najavio da će fond biti vrijedan 10 milijarda eura.

Dodao je kako će fond biti koncentrisan na razvoj infrastrukture, visokotehnološku proizvodnju, te industriju masovne potrošnje u regiji, uključujući i članice Evropske unije i eurozone.

Kina je potpisala memorandume o razumijevanju s Poljskom i Češkom oko financijskih doprinosa” fondu, rekao je kineski premijer Li Keqiang svojim kolegama u Rigi, no nije otkrio konkretne brojke.

Latvijski premijer Maris Kučinskis objavio je kako je njegova država takođe odlučila da učestvuje u fondu, no takođe nije govorio o brojkama.

Pokretanje tog fonda dio je kineskih pokušaja da uspostavi kopnenu i morsku vezu s evropskom ekonomijom, poznatu kao projekt “Jedan pojas – jedna cesta“.

Kineska aktivnost u centralnoj i istočnoj Evropi temelji se na “16+1 Forumu” za saradnju između 16 bivših istočnoevropskih komunističkih država i Kine, pokrenutom 2012. u Varšavi.

Peking se tada obvezao da nabavi 10,5 milijarda dolara kredita i investicija za jačanje ekonomskih veza s regijom, no analitičari tvrde kako taj kapital sporo stiže u Evropu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *