Iz budžeta za penzije dotirano 117,2 miliona eura

Dodajte komentar

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih deset mjeseci ove godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 117,20 miliona eura, ili 35,82 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO, kazali su “Danu” iz Fonda PIO.

Deficit Fonda PIO zaključno sa oktobrom uvećan je za 3,58 miliona eura u odnosu na deficit koji je imao Fond PIO za 10 mjeseci prošle godine.

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvih deset mjeseci 2015. godine iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 113,62 miliona eura, ili 34,86 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO” kazali su iz Fonda PIO, u kojem je direktor Dušan Perović.

Fond PIO je, kako su pojasnili, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, budžetski korisnik koji je uključen u sistem trezora i posluje na principima trezorskog poslovanja, što podrazumijeva da se sve finansijske transakcije odvijaju preko Državnog trezora, odnosno preko Glavnog državnog računa trezora. Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta.

Za prvih 10 mjeseci ove godine izvorni prihodi Fonda PIO iznose 209,98 miliona eura i u finansiranju izdataka učestvuju sa 64,18 odsto. Od ukupno ostvarenih izvornih prihoda 209,15 miliona eura čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok ostali prihodi Fonda iznose 0,84 miliona eura prihodi od kamata za ne blagovremeno plaćanje obaveza po osnovu doprinosa za PIO, prihodi ostvareni od fondova po osnovu sporazuma o socijalnom osiguranju, prihodi od povraćaja prava iz PIO) naveli su iz Fonda.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *