Blog savjet: Kako da tražite povećanje plate

Dodajte komentar

Najveća greška koju ljudi prave kada je u pitanju razgovor o povišici plate jeste što kažu pretpostavljenom da misle da zaslužuju veću platu zato što rade više, ili zato što neko drugi ko radi isto kao oni ili manje od njih zarađuje više.

Ključ za uspjeh je da razgovor ne vodite o novcu već o vašim dostignućima i onda ćete imati mnogo veće šanse.

Povišicu nećete dobiti vještim pregovaračkim sposobnostima na jednom sastanku, već ostvarenim rezultatima o kojima ste se prethodno dogovorili sa pretpostavljenim koji odlučuje o vašoj plati.

Da bi ste ovo uradili, potrebno je da se pripremite na vrijeme, mnogo pre razgovora o povećanju plate:

1) Počnite godinu dana ranije

Razmislite o svemu što radite trenutno. Pronađite nekoliko inicijativa koje možete da realizujete u narednih 6 mjeseci do godinu dana, koje bi mogle da doprinesu razvoju vašeg preduzeća. Osmislite na koji način bi mogli da ih uradite, ne ugrožavajući trenutne aktivnosti.

Za svaku od stvari koju planirate da uradite napišite koje konkretne koristi će imati vaše preduzeće od toga. Ovdje je važno da budete krajnje precizni i navedete brojčane vrijednosti koje će moći da se izmjere onog trenutka kada se bude ocjenjivalo sve što ste radili i kada se bude odlučivalo o povišici.

Sve to stavite na papir i zakažite sastanak kod pretpostavljenog koji odlučuje o vašoj plati.

Primjer:

Radite u odjeljenju prodaje u svom preduzeću. Malo ste razmišljali i osmislili ste nekoliko novih usluga koje planirate da formirate i uvedete u narednih godinu dana koje bi trebalo da povećaju prihode preduzeća. Sljedeći korak je da uložite vrijeme, isplanirate sve aktivnosti i izračunate što je preciznije moguće, prihode koji se mogu ostvariti od svake usluge:

I usluga će u narednih 6 mjeseci donijeti najmanje 7.000 eura.
II usluga će u narednih 12 mjeseci donijeti najmanje 15.000 eura.
III usluga će u narednih 9 mjeseci donijeti najmanje 8.000 eura.

Sada je situacija vrlo jednostavna i lako je odrediti nakon perioda od 6, 9 i 12 mjeseci da li ste ostvarili ono što ste željeli da uradite.

2) Održite sastanak sa pretpostavljenim

Kada dođete na sastanak, kažite da želite da više doprinesete razvoju preduzeća, te da imate ideje na koji način to možete da uradite i da želite da ih predstavite. Predočite mu plan koji ste osmislili, te ciljeve koje želite da ostvarite. Pitajte ga da li se slaže sa tim, te da li ima još neke ideje. Kada se usaglasite oko toga šta treba uraditi, u kojem roku, te kakvi se rezultati očekuju, pokušajte da dobijete neku vrstu pismene potvrde da ste se dogovorili oko svega. Stvari mogu vremenom da se zaborave, i bilo bi dobro imati potvrdu “na papiru”.

3) Realizujte plan

Narednih 6 mjeseci do godinu dana predano radite na realizaciji dogovorenog plana, ne zanemarujući ostale aktivnosti koje inače obavljate. Pokušajte ne samo da ostvarite zacrtane ciljeve, već i da ih prevaziđete. Kada to uspijete, napravite izvještaj koji će sadržati jasne brojke koje će pokazivati da ste ostvarili čak i više nego što ste se prethodno dogovorili. Sada je vrijeme da ponovo zakažete sastanak sa pretpostavljnim. Mnogima se period od 6 mjeseci do godinu dana može učiniti predugim, ali imajte u vidu da će to vrijeme svakako proći, te da je bolje iskoristiti ga na pravi način i obezbijediti mnogo veće šanse za uspjeh.

4) Održite novi sastanak na kome ćete razgovarati o povišici plate

Prije šest mjeseci ili godinu dana ste se dogovorili šta treba da uradite da bi doprinijeli razvoju vašeg preduzeća. To ste i ostvarili i što je najvažnije, vaš pretpostavljeni se prethodno složio sa tim, i ako ste dobro tada obavili posao, imaćete i pismenu potvrdu dogovora. Kažite da ste u proteklom periodu uložili dosta truda kako bi napredovali i bili mnogo bolji u svom poslu, te sve to potkrijepite izvještajem koji ste pripremili. Sada je trenutak da razgovarate o vašoj plati, uz jedan važan detalj, a to je da centralno mjesto razgovora nije novac, već vaši rezultati. Na ovaj način ćete imati mnogo veće šanse da dobijete povišicu.

Autor: Željko Popović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *