6 način da svakoga ubijedite u sve što hoćete

Dodajte komentar

Vaša poruka je važna za vas, ali kako biste i druge uputili u nju morate je prekrajati i uobličavati u različite oblike. Postoji nekoliko savjeta kako da svakoga ubijedite u sve što hoćete.

Zapamtite koliko je ’halo efekat’ važan i koliko ono što prvo kažete ima uticaja na sve nakon toga, kao i na ono što vaša publika zadrži i zapamti. Portal Psychology today objavio je šest tehnika uz pomoć kojih postajete veoma uticajni, ali i koje vas mogu zaštititi od lošeg uticaja drugih bez da ste temu stavili na sopstveni sud.

  1. Ono što prvo predstavimo ljudima mijenja njihovu percepciju svega rečenog nakon toga. Predubjeđenje mijenja slušaoca. Ukoliko se pojavite kao pouzdana osoba puna samopouzdanja, publika će vjerovati u sve što kažete do kraja.
  2. Na šta god da je fokusirana naša pažnja, to dobija primat i veliki značaj. Pažnja slušaoca može se usmjeriti na ono što vi smatrate važnim.
  3. Kada ste i psihički i fizički usmjereni (ili želite da nekoga usmjerite) na nešto, sve će voditi ka tome. Od slike željenog cilja pored uzglavlja do tabela i rasporeda dolaženja do cilja u malim etapama. Neka sve bude usmjereno ka tome.
  4. Kada nekoga ubijedite da vam je od velikog značaja, on zaista ima tendenciju da vam bude od pomoći. I uvjek će vam kasnije izaći u susret.
  5. Koristite ’nedostatak završetka’ kao završnicu. Dodatna misterija je uvjek dobra, čuvena tehnika sapunica. Mnogi pisci završavaju baš onda kada znaju šta će uslijediti. Na taj način olakšavaju sebi kada se vraćaju na sljedeću sesiju pisanja. U tom slučaju to nije tajna ali je nešto što vas motiviše i pokreće nazad na zadatak.
  6. Komunikacija je uzročno posljedična. Ukoliko tražite nešto od ljudi, kao što je na primjer popunjavanje ankete, treba da im zauzvrat date nešto, mali poklon. Tim redosledom je bolje nego da im obećate poklon ako urade nešto za vas.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *