Ryanair i Easy Jet prevezli blizu 240 hiljada putnika

Dodajte komentar

Niskotarifne avio-kompanije irski Ryanair, britanski Easy Jet i mađarski Wizz Air prevezle su od 2013. godine na aerodromima Podgorica i Tivat 237,7 hiljada putnika, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Savjetnik u Direktoratu za turistički razvoj i standard Ministarstva održivog razvoja i turizma, Maja Kovačević, kazala je da je dolazak tih low cost kompanija omogućio jeftinija putovanja crnogorskim građanima i uticao na produženje turističke sezone u Crnoj Gori.

Prema statistikama Ryanair, Easy Jet i Wizz Air, su tri od trenutno četiri najveće niskotarifne avio-kompanije u Evropi posmatrano s aspekta broja prevezenih putnika. Od sredine 2013. godine posredstvom tih aviokompanija je na aerodromima Podgorica i Tivat zabilježen promet od 237,7 hiljada putnika“, rekla je Kovačević Pobjedi.

Ona je navela da se naredne godine očekuje dolazak još jedne niskotarifne kompanije.

Ryanair je počela letove ka Crnoj Gori od juna 2013. godine, a ove godine su letove uvele još dvije low cost kompanije Easy Jet, od posljednjeg vikenda marta i Wizz Air, koji je počeo da saobraća od 20. avgusta.

Ove avio-kompanije nas povezuju sa četiri države -Velikom Britanijom, Belgijom, Njemačkom i Italijom, odnosno sa šest destinacija, posredstvom sedam aerodroma Londonom i aerodromima Getvik i Stansted, Briselom – aerodrom Šarleroa, Mančesterom, Minhenom i aerodromom Memingen, Milanom, najprije sa Bergamom pa prebačeno na aerodrom Malpensa, i Berlinom – aerodrom Šenefeld“, precizirala je Kovačević.

Riječ je o, kako je dodala, višegodišnjim projektima pa se očekuje dalje širenje saradnje kroz povećanje frekventnosti na postojećim rutama, ali i uvođenje letova sa nekih novih destinacija ka Crnoj Gori.

Ulazak tih kompanija na crnogorsko tržište omogućava crnogorskim građanima da za nekoliko desetina EUR posjete pojedine evropske metropole, kao i da strani turisti po povoljnim cijenama doputuju u Crnu Goru“, smatra Kovačević.

Ryanair realizuje svoje letove iz Brisela i Londona dva puta sedmično tokom cijele godine. I to letove iz Brisela ponedjeljkom i petkom, a letove iz Londona četvrtkom i nedjeljom na aerodromu Podgorica.

Letove iz Berlina realizuje od 4. septembra ove godine, dva puta sedmično četvrtkom i nedjeljom i to tokom zimske IATA sezone 2016/2017, odnosno do posljednjeg vikenda marta kada ističe ugovor o saradnji.

Kompanija Wizz Air realizuje letove iz Milana i Minhena od 20, odnosno 21. avgusta ove godine na nivou dva puta sedmično na aerodromu Podgorica. Letove iz Milana realizuje utorkom i subotom, a letove iz Minhena četvrtkom i nedjeljom, a riječ je o cjelogodišnjim letovima.

Easy Jet je svoje letove iz Mančestera i Londona realizovao dva puta sedmično na aerodromu Tivat, tokom IATA ljetnje sezone, i ovi letovi su završeni posljednjeg vikenda oktobra, a nastaviće se početkom IATA ljetnje sezone, odnosno aprila naredne godine.

Kovačević je navela da su ulaskom niskotarifnih avio-kompanija na domaće tržište prvi put uvedeni direktni letovi iz Brisela, koji se realizuju tokom cijele godine, letovi iz Londona su takođe cjelogodišnji, kao i letovi iz Minhena i Berlina, koji su se ranije realizovali samo kao čarter letovi tokom špica ljetnje sezone.

Ona je dodala da su novina i letovi iz Mančestera tokom IATA ljetnje sezone, kao i da su poslije nekoliko godina pauze, obnovljeni i letovi iz Milana, koji su takođe planirani kao cjelogodišnji.

Evidentno je da se na ovaj način značajno utiče na smanjenje sezonalnosti destinacije, što je shodno strateškim ciljevima Crne Gore u oblasti turizma na listi najvećih prioriteta“, poručila je Kovačević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *