Kinezi zainteresovani za Luku Bar i rekonstrukciju željeznice

Dodajte komentar

Saradnja Kine i Crne Gore uznapredovala je, naročito u ekonomskom smislu, pri čemu su kineske kompanije zainteresovane za gradnju druge dionice autoputa Bar-Boljare, rekonstrukciju željeznice, ali i za Luku Bar, saopštio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

On se juče sastao sa predsjednikom Vlade Kine Li Kećijangom u okviru samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u letonskom gradu Rigi.

Jako smo zadovoljni što u okviru mehanizma 16+1 Crna Gora ima posebnu i značajnu poziciju. Razgovarali smo o zainteresovanosti kineskih kompanija za drugu dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice kroz model privatno-javnog partnerstva ili neki drugi oblik finansiranja“, rekao je Lazović.

Kako su saopštili iz Vlade, kazao je da su kineske kompanije zainteresovane za rekonstrukciju željeznice na potezu Budimpešta-Bar, a naročito za dionicu Beograd-Bar u dijelu kroz Crnu Goru.

S obzirom na to da su kineske kompanije zainteresovane za Luku Bar moguća je valorizacija Luke Bar u skladu sa spoljnopolitičkim, trgovinskim i ekonomskim prioritetima Kine, koja prepoznaje Jadransko more kao jedan od značajnih punktova za distribuciju svoje robe na tržište Evropske unije“, naveo je Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *