Zadužujemo se 100 miliona po kamati od 4 odsto

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore danas je, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, u skladu s članom 10 Uredbe o Vladi Crne Gore donijela Odluku o emisji državnih obveznica, saopšteno je iz Vlade. Država se time zadužila 100.000.000 eura pod kamatom od četiri odsto.

Odlukom se, kako se navodi, emituju državne obveznice u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje deficita, kapitalnog budžeta, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve Budžeta Crne Gore za 2016. godinu, izdavanjem domaćih obveznica.

Mišljenje su izdvojili Milorad Vujović potpredsjednik Vlade, mr Raško Konjević, ministar finansija,Goran Danilović, ministar unutrašnjih poslova i Boris Marić, ministar rada i socijalnog staranja.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem dr Vujica Lazović kazao je, nakon donošenja odluke, da se manje zadužujemo nego što je bilo predviđeno i pod povoljnijim uslovima nego ranije.

U skladu sa Zakonom o budžetu za 2016. godinu bili smo u mogućnosti da se zadužimo još 180 miliona eura. Početkom godine smo se zadužili za 300 miliona eura što je bilo neophodno za funkcionisanje u tom periodu. Međutim, zahvaljujući uštedama i poreskim prihodima sada smo u prilici da se ne zadužujemo za 180 miliona, koliko nam je omogućivao Zakon o budžetu za 2016. godinu nego 100 miliona eura. Dakle, manje se zadužujemo nego što je bilo predviđeno Zakonom o budžetu. Zadužujemo se pod povoljnijim uslovima nego što je to bio slučaj kod prethodnog zauživanja početkom godine, jer je ovdje fiksna kamatna stopa 4 odsto na godišnjem nivou kroz emisiju obveznica. Ono što je takođe bitno je da se dominantno zadužujemo da bismo obezbijedili oko 40 miliona eura za naknade majkama sa troje i više djece, oko 20 miliona za pokriće troškova zarada zaposlenih u javnom sektoru, oko 35 miliona za pokriće dugova iz prethodnog period i 6 miliona eura za obaveze Fonda za zdravstvo”, rekao je Lazović, saopšteno je iz Vlade.

Ovim, kako navodi, garantujemo da ćemo imati stabilnost javnih finansija do kraja godine.

S obzirom na sve projekcije u odnosu na onaj rebalans budžeta koji je bio predviđen u julu, a kojim se bio projekatovao deficit od 6,7 odsto, ovaj novi rebalans koji se ovih dana radi imaće deficit oko 2,7 ili 2,8 postošto je jedan od dobrih parametara za našu ekonomiju. Uostalom, EBRD je danas potvrdio rast crnogorske ekonomije u 2016. godini od 4 odsto”, poručio je Lazović saopšteno je iz Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *