Naša delegacija na samitu u Rigi: U fokusu modernizacija pruge Bar-Beograd

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović otputovao je sinoć u Rigu, gdje će danas predvoditi crnogorsku delegaciju na samitu šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga.

Samit u Rigi održava se u okviru saradnje “16+1 zemalja regiona i Kine, započetog u Varšavi 2012. godine, Tokom boravka u Letoniji crnogorska delegacija će imati i bilateralni susret sa predsjednikom kineske Vlade Li Kećijangom kaže se u saopštenju iz Vlade.

Samit se po prvi put organizuje u nekoj od baltičkih država i predviđeno je usvajanje dva dokumenta ,,Riga smjernica i “Zajedničke deklaracije Kine i zemalja CEE o saradnji lučkih područja Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Usvajanje ovih dokumenata je ključno za Crnu Goru jer se prvi put u zvaničnim dokumentima u okviru mehanizma ,,16+1 pominju i projekti rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge od Bara do Beograda, kao i veća iskorišćenost kapaciteta Luke Bar navodi se u saopštenju i dodaje da će u Rigi potpredsjednik Vlade Petar Ivanović potpisati memorandum o saradnji u oblasti sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja.

U delegaciji će biti i ministri saobraćaja i ekonomije Ivan Brajović i Vladimir Kavarić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *