Trećina britanskih bogataša pod lupom poreznika

Dodajte komentar
London

Trećina najbogatijih Britanaca trenutno se nalazi pod istragom poreskih službi zbog neplaćanja poreza, pokazuje izvještaj Nacionalnog revizorskog zavoda koji prenose britanski mediji.

Britanska poreska i carinska uprava (HMRC) osnovala je 2009. poseban tim koji „drži na oku“ prihode 6.500 građana čija imovina prelazi 20 miliona funti.

Kako stoji u izvještaju, do marta ove godine pokrenut je postupak protiv 1.400 osoba zbog prikrivanja dijela prihoda koji bi trebalo biti oporezivani.

Ova „poreska grupa za milionere“ otkrila je dodatnih 416 miliona funti poreza u prošloj godini koje bi bogataši trebalo da plate na već prijavljene svote. To je dvostruko više od 200 miliona funti koliko je otkriveno u sličnim istragama prije četiri godine.

Ipak, u izvještaju se naglašava kako je poreznicima teško dokazati nezakonitu utaju poreza najprije zbog složenosti šema izbjegavanja plaćanja poreza, a koje su po zakonu.

Naime, britanski poreznici otvorili su 4.000 istraga koje traju duže od tri godine. Drugi je problem identifikovanje osoba koje ulaze u grupu obveznika s imovinom vrijednijom od 20 miliona funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *