Stanje EU zabrinjavajuće, smatra Šulc

Dodajte komentar

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je tokom diskusije pod naslovom “Glasovi budućnosti Evrope” u Beču, rekao da je neophodna jasna raspodjela nadležnosti i suštinska reforma, pa čak i izmjena sporazuma, jer stanje u EU nije dobro, već zabrinjavajuće.

Istovremeno je ocijenio da je hrabrost za preduzimanje tih koraka ograničena.

Imamo centrifugalne snage u EU”, konstatovao je Šulc i dodaje da je zbog toga Evropa ugrožena.

U vrijeme globalizacije Evropa se povlači umjesto da prihvati te izazove, rekao je on ističući da građani više ne vjeruju institucijama i da to povjerenje može biti vraćeno samo boljom raspodjelom nadležnosti.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da je teško opisati stanje EU.

“Stavrnost je da mnogo stvari dobro funkcionišu, a o tome niko ne govori. Mnogo toga, međutim, ne funkcioniše, a mnogo se shvata kao nešto što se podrazumijeva”, objasnio je on.

Junker je upozorio da se često iz vida ispušta i pitanje rata i mira. Istovremeno je dodao da je Evropa i najmanji kontinent, a da njeni građani uvjek misle da su “gospodari svijeta”. Takođe i udio Evrope u svetskoj privredi stalno opada, zbog čega, kako dodaje, ne treba stati sa evropskom integracijom. Austrijski kancelar Kristijan Kern složio se sa analizom Šulca i dodao da stanje Evrope predstavlja povod za brigu.

Često se zaboravlja da smo i dalje najsnažniji ekonomski prostor. I Austrija raspolaže blagostanjem kao nikada do sada”, ukazao je on. Kern smatra da je izazov buduhcnosti ubrzanje koju su donijele globalizacija i razvoj tehnologija, a uz to dolaze i migracije.

Evropa, kako dodaje, stvara utisak kao da joj je stalo samo još do konkurentnosti i da se sluša samo glas preduzetnika, dok se zaboravljaju ljudi koji ne profitiraju od razvoja blagostanja. S tim u vezi je rekao da postoji direktna veza između Bregzita, Marin Le Pen i desničarskih populista, pa sve do Donalda Trampa.

Kern ukazuje da građani ne vjeruju u obećanja EU o bezbijednosti i blagostanju, te da slabije stojeći građani ne očekuju da im neki Trampovi rješavaju probleme, već žele da vide ekonomske i političke elite na koljenima.

On je uvjeren da će Bregzit naterati EU da da odgovore na osnovna pitanja, a ako u tome ne uspije tek će onda biti u pravoj krizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *