Simbol italijanskog modnog usjeha Stefanel u dubokoj krizi

Dodajte komentar

Stefanel, jedna od ikona italijanskog modnog uspjeha, je duboko u krizi.  Kompanija poznata po pleteninama nakupila je oko 100 miliona eura gubitaka od 2009. godine, a ima dugove prema bankama od 87 miliona eura, te je Uprava podnijela zahtjev za stečajnu zaštitu.

Predvođena Giuseppe Stefanelom, modna kuća iz pokrajine Veneto bori se već godinama za preživljavanje. Uprkos racionalizaciji distribucijske mreže, zatvaranju neprofitabilnih trgovina i koncentraciji na glavna tržišta, kriza se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci.

Bilans pokazuje negativan kapital u iznosu od jedanaest miliona eura. Kroz zaštitu povjerilaca, Stefanel sada ima 60 dana za finansiranje novog strateškog plana, koji će garantovati opstanak modne marke.  Planovi su da grupacija bude usmjerena na Srednji Istok, Rusiju uz novi koncept trgovina.

Giuseppe Stefanel, koji još uvijek drži 51 posto kapitala sa svojom porodicom, uputio je bankarima iz Rothschilda zahtjev za potragu za novim investitorima.

Grupa, koju je osnovao Carlo Stefanel 1959. zapošljava 1.147 radnika, od čega 540 u Italiji.

Stefanel nije jedina poznata modna kompanija koja je trenutno u teškoćama. Benetton Group radi na reizdanju nekih svojih brendova. Luksuzna modna grupa Mariella Burani, simbol italijanskog modnog buma samdesetih i devedesetih godina, je u stečaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *