Ruska privatizacija – prodaju kako ne bi prodali

Dodajte komentar

Niko nes provodi privatizaciju kao što to čine Rusi. Ekspresna pljačka iz postsovjetskih privatizacijskih 90-ih odavno je završila. Novi talas većinom se svodi na prodaju dionica kompanija u državnom vlasništvu. Ili, kada je riječ o slučaju poput nekad privatne gasne Bashneft, sprovodiš obrnutu privatizaciju i nazivaš je privatizacijom.

Ranije ove godine, Bashneft je preuzela ruska vlada. U tipično ruskom maniru, većinski vlasnik dionica, Forbesov milijarder Vladimir Evtušenkov, bio je optužen za pranje novca, smijenjen sa svojih pozicija u Bashneftu i smješten u kućni pritvor. Vlada ga je poslije pustila, ali je njegove dionice prodala Rosneftu, koji vodi Igor Sečin, pripadnik kruga osoba bliskih Vladimiru Putinu.

Sredinom oktobra Rosneft je otpustio sve izvršne direktore kompanije i upravu, da bi ta mjesta popunio ljudima odanima Sečinu. Investitori u Bashneft nisu bili sretni. “Rosneft je kompanija koju ne vode dobro“, kaže David Herne, menadžer hedge-fonda za Ruski razvojni fond sa sjedištem u Moskvi. “Ovaj posao je smrtno posrnuće Bashnefta.”

U petak je Rosneft objavio svoju ponudu da će kupovati dionice svih malih dioničara kompanije, što bi bilo 37,5 posto ili nekih 55,4 miliona dionica. Cijena po dionici nije određena. Bashneftove dionice porasle su za 12 posto dok se lokalni trgovci klade da će vlada to dobro platiti.

Bashneft je bio jedno od najprivlačnijih naftnih i gasnih dioničkih društava u Rusiji. Porastao je 123 posto u posljednjih pet godina, duplo više nego Rosneft. Gazprom, još jedna velika energetska kompanija pod kontrolom države, u rubljama je pala za 18 posto. Ponuda manjinskim dioničarima mora se odrediti prema prosječnoj cijenti na berzi dionica tokom šest mjeseci uoči posljednje transakcije. A prevladavaju više cijene.

Ako bi se manjinski dioničari složili s tom cijenom, dioničarima bi se podijelilo 205,6 milijardi rubalja, odnosno 3,5 milijardi dolara. U međuvremenu Rosneft prolazi kroz vlastite privatizacione kombinacije. Za razliku od većine privatizacija u kojima vlada predaje kontrolu privatnim preduzetnicima u nastojanju da smanji troškove države na javnim zaposlenicima, Rosneft teško da prodaje veći dio svojih dionica na tržištu. Rosneft nikada neće biti privatiziran. Barem ne u normalnoj definiciji tog izraza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *