Lični stečaj: Dužniku ugroženo pravo raspolaganja imovinom

Dodajte komentar

Vlada je juče razmotrila inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o ličnom stečaju potrošača koju su podnijeli advokati Vladimir Cejović i Predrag Mugoša.

Advokati su predložili da Ustavni sud utvrdi da ovaj Zakon, koji je parlament usvojio prošle godije na predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića, nije saglasan sa Ustavom. U obrazloženju advokati navode da se zakonom ograničavaju prava neometanog uživanja imovinom, zato što samim otvaranjem stečaja potrošač ne može da raspolaže svojom imovinom. Oni navode i da na Predlog ovog zakona Ministarstvo pravde nije davalo mišljenje, jer mu nije ni dostavljen.

Nakon stupanja na snagu ovog zakona, Ministarstvu pravde je od Privrednog suda dostavljena analiza zakona u kojoj se ukazuje na suprotnost rješenja ovog zakona sa drugim zakonima, kao i na njegovu neprimjenjivost“, navodi se u dokumentu koji je juče razmatrala Vlada.

Da bi se pokrenuo postupak stečaja potrošača zakonom je predviđeno da on više od šest mjeseci ne može da izmiri obaveze, koje prelaze sedmostruki iznos njegove plate ili neke druge nadoknade. Zakonom je, između ostalog predviđeno i da ukoliko potrošač posjeduje određenu stambenu jedinicu koja je srazmjerna njegovim i potrebama njegove porodice, a ne posjeduje drugu nekretninu, odnosno ne može sebi osigurati drugo mjesto za život, ta stambena jedinica, odnosno nekrentina neće ući u stečajnu masu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *