Crna Gora 58. na listi najprosperitetnijih zemalja

Dodajte komentar

Institut “Legatum” iz Londona objavio je svoju desetu godišnju listu zemalja poređanih po prosperitetu.

Pri rangiranju država razmatrani su razni faktori kao što su: ekonomski kvalitet, poslovno okruženje, način vođenja države, obrazovanje, zdravstvo, bezbjednost, lične slobode, socijalni kapital i prirodna sredina.

Crna Gora zauzima 58. od ukupno 149 zemalja.

Crna Gora je opisana kao tranziciona zemlja sa slobodnim tržištem koja radi na unapređenju ekonomskog rasta.

U odnosu na prethodnu listu, Crna Gora je napredovala 39 mjesta kad je riječ o biznis okruženju, ali ne i u kvalitetu ekonomije. Siromaštvo, posebno u ruralnim oblastima ostaje briga. Navodi se da Crna Gora mora da ulaže u obrazovanje, ne samo da bi se povećala zaoslenost, već da bi radna snaga bila sposobna da učestvuje u ekonomiji koja se zasniva na znanju.

Bolje od nas je rangirana Hrvatska, ona je na 43. mjestu, i Makedonija koja je na 53. Srbija je ispod svih nas i nalazi se na 66. poziciji. Nema podataka za BiH.

Kao i obično na ovakvim listama pri vrhu su skandinavske zemlje.

Na samom vrhu liste, međutim, našao se Novi Zeland, kao najbolja država za život, sa odličnim ocjenama i u ekonomskim i u socijalnim faktorima.

Slijedi Norveška koja se prethodnih sedam godina nalazila na prvom mjestu.

Na trećem mjestu je Finska, kao država sa najboljom upravom, a slijede Švajcarska, Kanada, Australija, Holandija, Švedska, Danska i Velika Britanija.

Zanimljivo je kako su rangirane najveće svjetske sile: SAD je na 17. mjestu, dok su Rusija i Kina veoma loše rangirane, na 95. i 90. mjestu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *