Skrivene opcije androida i kako da ih nađete na vašem telefonu

Iako je iPhone sa svojim iOS-om sve popularniji na našem tržištu, najviše ljudi na svom mobilnom telefonu i dalje koristi operativni sistem Android. Međutim, iako ga gotovo svi imamo ili smo ga nekada koristili, još nismo uspjeli da istražimo sve njegove mogućnosti.

Ima ih više nego što možemo i da zamislimo. Neke od njih nam mogu umnogome olakšati život i uštedjeti vrijeme, pa ćemo vam zato otkriti nekoliko trikova kako da maksimalno iskoristite svoj telefon i sve njegove opcije.

Uveličajte ono što gledate

Do sada ste vjerovatno bez problema uveličavali sve fotografije, mapu ili različite vizuelne prikaze na koje nailazite. Međutim, sigurno vam se dešavalo da ne vidite baš najbolje ekran ili vam nije jasno to što gledate, pa poželite da kritično mjesto uvećate.

Sada je i to moguće. U sekciji pristupačnost (accessibility) možete pronaći opciju za uveličavanje i uključiti je. Sada ćete biti u mogućnosti, kada tri puta tapnete ekran, da uvećate bilo šta što ste u tom trenutku gledali.

Pustite telefon da priča

Vrlo je moguće da već znate o čemu se radi, ali i ako ne znate, onda će vas ova opcija oduševiti. Text-to-speech služi tome da, kada niste u prilici da držite telefon (na primjer, spremate večeru ili vozite) pustite Google da vam pročita ono što vas zanima.

Dovoljno je da samo u meniju datog teksta izaberete tu opciju i robot će vam pročitati sve što ste namjeravali da pročitate. Ne brinite, podržani su paketi za gotovo sve svjetske jezike, pa na taj način možete preslušati i tekst koji je pisan na našem jeziku i objavljen na nekom od domaćih sajtova.

Zamijenite boje

Nekima više prijaju tamne boje, dok su drugi prije ljubitelji bijelih i svijetlih tonova – sve je stvar ukusa i onoga što prija oku. Ako vam ne odgovara boja menija na vašem telefonu, postoji jednostavan način da to riješite. Kao i u prethodnim situacijama, u accessibility sekciji pronađite opciju „Color Inversion”, odnosno izmjena boja, i omogućite je.

Na ovaj način će sve boje biti zamijenjene kontrastnim tonovima. Imajte u vidu da će se promjena desiti na nivou cijelog telefona, pa će vam tako i tema koju koristite promijeniti nijansu i biti (bukvalno) suprotna od onoga što ste izabrali.

Za one sa slabijim vidom

Ukoliko imate problema s vidom, možete se poslužiti opcijom Talk Back. Ona će vam omogućiti da dodirom na svaku stavku i opciju možete da čujete šta je u pitanju. Talk Back će olakšati snalaženje i sačuvaće vam vid, posebno ukoliko ste veći dio dana uz svoj telefon. Preporučujemo da, kada niste u svom privatnom prostoru, koristite slušalice i ne uznemiravate okolinu.

Kontrola dodira

Ova sjajna opcija za sada je dostupna samo na uređajima proizvođača Samsung, međutim, nije isključeno da će uskoro biti omogućena i na ostalim brendovima. Riječ je o kontroli dodira koja funkcioniše tako što u isto vrijeme zadržite taster za utišavanje tona i taster za povratak na početni ekran: tom prilikom otvoriće vam se okvir u kom možete izabrati koje sekcije ekrana želite da „blokirate”, odnosno gdje ne želite da dodir funkcioniše.

Primjera radi, možete blokirati liniju s notifikacijama ili određene segmente kojima ne želite da niko pristupa.

Ako već imate dobar telefon, zašto ne biste maksimalno iskoristili njegove prednosti? Čak i ako mislite da nije dovoljno dobar, istražite ove opcije i shvatićete koliko toga niste znali o njemu.

Telegraf

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.