Predsjednik koji ima 100 kompanija

Dodajte komentar

Dok država Ukrajina ekonomski tone, a građani grcaju u dugovima, njihov predsjednik Petro Porošenko se razmeće svojim bogatstvom. Njegovu imperiju čini više od 100 kompanija, luksuzna vila i nekoliko stanova, skupocjeni vozni park, kolekcije vrijednih umjetničkih slika i skupocjenog nakita i milioni dolara na bankovnim računima, piše Sputnjik.

Ja principijelno čuvam novac u bankama — za 27 miliona dolara (koliko je prijavio da ima u bankama) plaćeni su svi porezi u budžet Ukrajine. Mada, imam i nešto gotovine — 800.000 grivni (oko 31.000 dolara) i 60.000 dolara. Smatram da političari moraju da budu primjer građanima i da vjeruju u bankarski sistem“, rekao je Porošenko.

Porošenko je objavio svoju imovinsku kartu i prihode za 2015, iz kojih se vidi da je njegova godišnja plata kao predsjednika zemlje iznosila svega 121.054 grivni (oko 4.700 dolara). Ostalo je, kako tvrdi, uglavnom stekao dok se bavio biznisom.

Tako njegova imovinska karta obuhvata kuću od 1.300 kvadrata u elitnom naselju Kozin kod Kijeva, čija vrijednost se procjenjuje na preko 1,1 milion dolara, i nekoliko parcela zemljišta u istom mjestu, ukupne površine od oko 35.000 kvadratnih metara.

Osim toga, predsjednik Ukrajine ima i tri stana u Kijevu i zemljište površine 12.500 kvadratnih metara. Na ime njegove supruge Marine Porošenko takođe se vodi nekoliko nekretnina u Ukrajini, a još četiri kuće i četiri zemljišta su upisana na imena njihove djece.

Porošenko u svom vlasništvu ima i „pravi muzej“ — preko 65 umetničkih slika iz 19. i 20. vijeka, još 15 slika „starih majstora“, četiri slike impresionista i šest skulptura. Prijavio je i vrijedan nakit i satove. U voznom parku nalaze se četiri Mercedesa, jedan BMW, Jaguar, Rendž rove“ i čak jedna jahta Bajliner.

Osim toga, Porošenko ima akcije u 104 kompanije i fonda u zemlji i inostranstvu, uključujući i Britanska djevičanska ostrva. Kao jedna od njegovih kompanija spominje se i Prajm eset partners, koja je bila dio ofšor skandala tokom afere „Panamski dokumenti“, u proljeće ove godine.

Ukrajinski predsjednik je nakon objavljivanja imovinske karte požurio da se opravda, navodeći da je sva vrijedna imovina stečena prije nego što je stupio na mjesto predsjednika države.

Što se tiče moje imovinske karte, moram odmah da naglasim da je sva vrijedna imovina, pokretna i nepokretna — kuće i stanovi, zemljište, automobili, slike, ženski nakit — kupljena prije nego što sam stupio na mjesto predsjednika države. Osim toga, uglavnom je sva imovina bila stečena u vrijeme dok još nisam radio u državnoj službi”, naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik takođe tvrdi da su sve firme u kojima ima udio stvorene u vrijeme dok se bavio biznisom, a da je samo jedna, kojom on direktno rukovodi, nova — a to je Rošen, osnovana 2014. godine. Tokom predsjedničke kampanje, Porošenko je obećao da će tu kompaniju prodati, ali je pogazio svoju riječ, jer navodno nije bio u stanju da nađe kupca.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *