Poslovni rezultati: Lufthansa udvostručila profit

Dodajte komentar

Njemački avio-prevoznik Lufthansa gotovo je udvostručio neto profit u trećem kvartalu tekuće godine, zahvaljujući sporazumu o penzijama postignutim sa kabinskim osobljem.

Neto dobit Lufthanse je porasla na 1,42 milijarde eura (1,5 milijardi dolara) u periodu od jula do kraja septembra, saopštila je danas vazduhoplovna kompanija, a prenosi agencija France press.

Prošlog mjeseca, Lufthansa je povisila prognozu dobiti za cijelu godinu, nakon što je u septembru zabilježila bolju tražnju od očekivane u kategoriji poslovnih putovanja, podsjeća francuska agencija.

Više od 700 miliona eura rezervisanja koje je grupa ranije izdvojila prenijeto je u njen rezultat za ovo tromjesječje, nakon što je postignut dogovor sa kabinskim osobljem da se pređe sa uplata utvrđenih benefita na uplate utvrđenih doprinosa za penzije.

Izuzimajući te jednokratne stavke, Grupa je u trećem kvartalu zabilježila operativnu dobit od 1,15 milijardi eura, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na odgovarajuće tromjesječje 2015.

Uvjereni da će ostvariti dobre rezultate i u posljednjim mjesecima ove godine, u Lufthansi su već krajem oktobra podigli svoju prognozu dobiti za cijelu godinu.

Na osnovu prilagođene operativne dobiti za prvih devet mjeseci od 1,68 milijardi eura, grupa je saopštila da cilja rezultat za cijelu godinu “otprilike na nivou prošle godine”, kada je uknjižila profit od 1,8 milijardi eura za 12 mjeseci.

Lufthansa grupa, koja obuhvata avio-kompanije Austrian Airlines, Swiss Airlines i niskotarifnog prevoznika Eurowings, prevezla je 32,7 miliona putnika između jula i septembra. To je za gotovo 600.000 putnika više u odnosu na isti lanjski period.

Ipak, usljed smanjenja cijena avio-karata i štrajkova kabinskog osoblja, prihodi su zabilježili blagi pad od 1,2 procenta na 8,83 milijarde eua u odnosu na treći kvartal prošle godine.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *