Odlazak kliringa iz Londona će skupo koštati banke

Dodajte komentar

Odlazak kliring poslovanja iz Londona zbog Bregzita bi koštao banke 77 milijardi dolara, izjavio je danas generalni direktor Londonske berze, Gzavije Role.

Kliring operacije su u centru “bojnog polja” otkako je Velika Britanija u junu glasala za izlazak iz Evropske unije, a pojedini francuski i njemački zvaničnici su u više navrata poručili da te transakcije denominovane u eurima ne bi trebalo da se realizuju u Londonu nakon što napusti Uniju, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Takav razvoj situacije bi, prema riječima Rolea, prouzrokovao “velike troškove evropskim bankama”.

Ako bi kliring operacije bile uklonjene, one se više nikada ne bi vratile u London. Vjerovatno bi Njujork imao najviše benefita od toga“, izjavio je on.

Role se, kako navodi “Blumberg”, svrstava među one koji tvrde da nanošenje štete londonskom Sitiju trpjele i kompanije iz drugih članica EU koje se oslanjaju na London kao na ključni centar za finansiranje.

Kliring kuće su institucije na finansijskom tržištu koje se bave utvrđivanjem obaveza i potraživanja u hartijama od vrijednosti i novcu, i saldiranjem izvršenjem obaveza prenosom hartija od vrijednosti ili plaćanjem, i koje upravljaju rizikom u saldiranju transakcija, između ostalog, vođenjem marginskih računa.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *