Musk stvara imperiju ili traži spas?

Dodajte komentar

Zvaničnici Tesle pozivaju dioničare da odobre spajanje sa proizvođačem solarnih panela, firmom Solar Siti, navodeći da je to finansijski i ekološki dobar potez.

Kompanija Tesla je na svom sajtu saopštila da bi spajanjem sa Solar Sitijem bila dodata jedna milijarda dolara u prihodima iduće godine. Solar Siti bi takođe donio 500 miliona dolara u gotovini Tesli tokom naredne tri godine.

Generalni direktor Tesle Ilon Mask, koji je predsjednik obe kompanije, najavio je u junu plan da se spoje te dvije firme u poslu vrijednom oko 2,45 milijardi dolara.

Dioničari obije kompanije treba da glasaju o tom dogovoru 17. novembra. “Tesla i Solar Siti imaju ogromnu šansu da formiraju vertikalno integrisanu održivu energetsku kompaniju“, navela je kompanija Tesla na svom vebsajtu pozivajući deoničare da odobre dogovor.

Međutim javljaju se određena sporna pitanja u vezi sa ovim spajanjem. Ni jedna kompanija nije ostvarila održivi profit, i obije djeluju na tržištima gdje je tražnja neizvjesna.

Prema državnim podacima električna vozila predstavljaju manje od jedan odsto prodaje vozila u SAD, a manje od jedan odsto američke struje dolazi od solarne proizvodnje. Analitičari se takođe pitaju da li bi ovo spajanje mogo da odloži izbacivanje Teslinog prvog vozila za masovnu prodaju, Model 3, od 35.000 dolara koji treba da izađe krajem iduće godine.

Neki dioničari su čak podnijeli tužbe tvrdeći da direktor Mask koristi to spajanje da bi jedna kompanija spasla drugu.

Mask je vlasnik 26,5 odsto firme Tesla i 22 odsto Solar Sitija, kojim upravljaju njegovi rodjaci.

Kompanija Tesla, čije sjedište je u Palo Altu u Kaliforniji, je saopštila da bi dvije firme mogle da smanje troškove za 150 miliona dolara u prvoj godini zajedničkog poslovanja tako što bi zajedno prodavale Teslina električna vozila i bateriji za skladištenje energije i solarne panele Solar Sitija.

Spojena kompanija bi takođe imala i širu bazu potrošača pošto Tesla ima radnje u SAD, Evropi i Aziji dok Solar Siti uglavnom prodaje solarne panele u SAD.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *