Poslovni rezultati: Sunovrat Sony-ja, pad profita 78%

Dodajte komentar

Kompanija Sony je saopštila da se neto profit u prvoj polovini njene fiskalne godine survao za 78 odsto na godišnjem nivou zbog naglog jačanja jena.

Profit je “ošišao” i gubitak u vezi sa prodajom njenog poslovanja sa baterijama.

Sony je u ponedjeljak najavio prodaju svog poslovanja u segmentu baterija za oko 17,5 milijardi jena i transfer 8.500 radnika, što je rezultiralo gubitkom u njegovom sektoru proizvodnje komponenti. Kako je objavljeno, poslovanje sa baterijama će prodati Apple-ovom dobavljaču, kompaniji Murata Manufakturing.

Japanski elektronski div, koji se “oslobađa” dijela imovine u okviru svog sveobuhvatnog restrukturiranja, naveo je da je neto profit u šest mjeseci njegove poslovne godine, zaključno sa septembrom, iznosio 26 milijardi jena (248 miliona dolara), što je pad od gotovo 78 odsto u odnosu na godinu ranije, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi su u posmatranom periodu pali za više od 10 procenata, na 3,3 hiljade milijardi jena, “prvenstveno pod uticajem efekta deviznih kurseva”, dodaje se u saopštenju Sony-ja.

Iz kompanije su dodali da je prodaja njegovog odjeljenja za mobilne komunikacije pala, anulirajući snažnu tražnju na tržištu igrica za njenom izuzetno popularnom PlayStation IV konzolom.

Poslovni rezultati za prvo polugodište fiskalne godine dolaze dan nakon što je Sony upozorio da sada očekuje neto dobit od 60 milijardi jena u godini do kraja marta 2017, za razliku od ranije projektovanih 80 milijardi jena.

Soni je u julu snizio prognozu prihoda od prodaje za cijelu godinu, spustivši procjenu na sadašnji nivo od 7,4 hiljade milijardi jena, za šta je okrivio jačanje japanske nacionalne valute i usporavanje prodaje smartfona, prenosi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *