Kovanica od jedne funte koja više neće biti okrugla uskoro u opticaju

1 komentar

Nova neobična kovanica, koja će umjesto okruglog oblika imati 12 strana, počeće da kruži Velikom Britanijom u martu postepeno zamjenjujući stare kovanice.

Stara funta će se ukinuti do naredne jeseni jer je njen dizajn čini veoma ranjivom i pogodnom za falsifikovanje. Trenutno je lažna jedna u 40 kovanica jedne funte.

Novu funtu je pozdravio Rojal Mint kao najsigurnijom kovanicom na svijetu. Ona ima čak i skrivenu, visoko-bezbjednosnu funkciju koja će je štititi od falsifikovanja.

Međutim, ova neobična kovanica već stvara glavobolju mnogim kompanijama. Zbog njenog oblika, i drugačijeg sastava metala u težine, ona ne može da stane u postojeće automate.

Oni će morati da se prilagode, a to neće biti nimalo jeftino. Udruženej Automat smatra da će to industriju koštati 32 miliona funti da se utvrdi da je 500.000 mašina širom Britanije spremno da prihvati novu kovanicu.

Između marta i septembra, kada stai novčić prestaje da važi kao zakonsko sredstvo plaćanja, preduzeća će morati da prihvate i nove i stare kovanice. Rojal Mint je pozvao britanske kompanije da se spreme za ove promjene, da provjere da li njihova oprema može da se nosi sa novim novčićima kao i da obuče svoje osoblje da prepoznaju bezbjednosne funkcije.

Novi novčić je napravljen od dva metala. Spoljni prsten je zlatne boje i napravljen je od nikl-mesinga, dok je unutrašnjost prstena srebrna i napravljena je od niklovane legure. Stari novčić je napravljen od nikl-mesinga i zlatne je boje.

kov

Prednja strana novčića ukrašena je sa portretom kraljice Elizabete II, sličan starom dizajnu. Na poleđini je kruna i četiri biljke koje rastu iz jedne stabljike koje predstavljaju narode Ujedinjenog Kraljevstva, ruže za Englesku, praziluk Velsa, čičak Škotske i djetelinu Sjeverne Irske.

kov2

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *