Francuska i Kina osnivaju fond za zajednička ulaganja

Dodajte komentar

Francuska i Kina će uskoro osnovati fond za zajednička ulaganja u projekte u inostranstvu, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero.

Nuklearna elektrana Hinkli point je vrlo dobar primer naše saradnje u dobijanju poslova na trećim tržištima, i u svim sektorima“, rekao je Ero novinarima na zajedničkoj konferenciji s kineskim šefom diplomatije Vangom Jiom u Pekingu, prenosi agencija Rojters.

Hinkli point je 24 milijarde dolara vrijedan francusko-kineski projekat izgradnje prve britanske nuklearke u poslednjih nekoliko decenija.

To je model koji ćemo podržavati svuda, uključujući Afriku i Aziju“, rekao je Ero.

On nije dao više detalja o zajedničkom fondu, koji je prvi put najavljen prošle godine.

Projekat Hinkli point je konačno dobio “zeleno svijetlo”, nakon što ga je nova britanska premijerka Tereza Mej prvobitno odložila zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost, navodi Rojters.

Kineska nuklearna kompanija “China general nuclear power corporation” (CGN) uložiće šest milijardi funti (7,31 milijardi dolara) a francuski EDF 18 milijardi funti u projekat Hinkli point.

U okviru sporazuma, EDF će pomoći CGN-u da dobije dozvolu za izgradnju vlastitog nuklearnog reaktora, Hualong, u Britaniji, u kojoj je režim propisa u oblasti nuklearne energije jedan od najstrožih u svetu.

Kako navodi britanska agencija, Kina želi da se etablira kao izvoznik znanja i stručnosti u oblasti nuklearne energije, tako da će joj uspešna izgradnja elektrane u Velikoj Britaniji otvoriti vrata za druga tržišta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *