U Srbiji počela gradnja najvećeg elektroenergetskog sistema u regionu

Dodajte komentar

U Srbiji je počela gradnja najvećeg elektroenergetskog sistema u regionu. Posrijedi je dio transbalkanskog koridora, koji će osigurati stabilnost u snabdijevanju strujom građana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije.

Izgradnja te visokonaponske mreže puniće i državne budžete, jer će se naplaćivati transport struje do Italije, prenosi Al Džazira.

Oko 350 miliona eura uloženo je u radove u Srbiji. To će biti svojevrsna čvorišna tačka odakle će se struja usmjeravati ka daljim destinacijama, a završetak gradnje predviđen je za kraj 2017.

Za Evropsku uniju to je projekat od najvećeg regionalnog značaja, zato što će visokonaponska mreža značajno smanjiti gubitke u transportu struje, dok će države kojima koridor bude prolazio ubirati novac od prenosa električne energije do Italije.

Transbalkanski koridor biće završen do 2021. godine i njegovom izgradnjom cijela Srbija, ali i konekcije s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, preći će na 400-kilovoltni naponski nivo, zaključuje Al Džazira.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *