Kako boje mogu uticati na vaše poslovanje

Dodajte komentar

Nije potrebno da budete ekspert za psihologiju boja da biste znali da boje imaju uticaj na naše raspoloženje. Od toga kojim bojama su obojeni zidovi vaše kancelarije, pa sve do onih koje se koriste u dizajnu web sajta ili ambalaže vašeg proizvoda – one mogu biti snažan posrednik između poruke koju želite da pošaljete i načina na koji će je primalac obraditi.

Mislite li da je slučajnost što su boje McDonald’s-a crvena i žuta? Što većina mesara koristi crvenu? Ili što su hirurške sale i odijela lekara i asistenata u karakterističnoj zelenoj boji? Naravno da ne. Ali, idemo redom.

Boje kao moćan alat

Boje utiču na ljudsko ponašanje i raspoloženje. Ako znamo da odluci da nešto kupimo ili ne kumuju i faktori kao što su emocije i raspoloženje, onda postaje jasnije kako boje mogu da utiču na potrošačko ponašanje.

To se odnosi na sve što ima veze sa vašim poslovanjem. Ako kupci dođu na vaš web sajt i dočekaju ih prijatne i pametno uklopljene boje, steći će o njemu drugačiju sliku nego da su naišli na sajt koji djeluje bezlično ili previše šareno. Nije stvar samo u samim bojama, već i u načinima na koji se one kombinuju. Dizajneri i marketeri su ovoga svjesni: ljudi često ne kupuju sam proizvod, već kupuju određen životni stil koji taj proizvod predstavlja. A boje su pri tome jedan od važnijih instrumenata za komunikaciju sa ciljnom grupom.

Šta poručuju boje?

Svaka boja ima određeno značenje. U tome nema ničeg mističnog, već se radi o našim mozgovima, koje je evolucija opremila da reaguju na boje. Na primjer, da li znate da nutricionisti ljudima koji žele da smršaju često preporučuju da jedu iz plavih tanjira? To je zato što nam plava boja umanjuje apetit. Objašnjenje? U prirodi ne postoji hrana koja je u plavoj boji, što znači da ako naiđemo na nešto plavo, onda to ne bi trebalo da jedemo pošto se možda radi o nečemu što je otrovno. Naš mozak, koji je ovako rezonovao od davnina, kada je potraga za hranom uključivala lov i branje plodova i šumskih bobica, i dalje rezonuje na isti način, iako smo odavno prestali da lovimo večeru i razmišljamo da li je biljka na koju smo naišli tokom lova otrovna ili ne.

Tople i svetle boje (kao što su žuta, crvena, narandžasta i roze) su aktivne, upadljive boje koje mogu podići naš nivo energije i podstaći nas na akciju. Crvena boja, recimo, pobuđuje apetit (eto rješenja misterije u vezi sa McDonald’s-om i mesarama), ali dominantna crvena boja može dovesti do razdražljivosti i agresivnosti. Zato je preporučljivo pažljivo je dozirati. Narandžasta boja je topla i simboliše energiju, dobro raspoloženje, toplinu, sunce… Žuta privlači pažnju i zato se nalazi na mnogim saobraćajnim znacima. Roze je takođe topla boja, a povezuje se sa ženstvenošću, suptilnošću, nježnošću. Sve ove boje, kada su previše intenzivne ili prisutne, mogu imati kontraefekte, pa je zato preporučljivo kombinovati ih sa nekim mirnijim bojama. Primjeri: Coca Cola, Kit Kat.

Hladne i svijetle boje (boja lavande, srebra, azurno plava i njihove nijanse) su suptilne boje, estetičnog izgleda i svježine. One mogu uvesti notu modernosti i profesionalizma u prostor ili dizajn i zato su vrlo čest izbor za mnoge web sajtove u kontekstu zdravlja, kozmetike i proizvoda iz ovih oblasti. Primjer: Listerine, Palmolive.

Hladne i tamne boje (plava, zelena, teget plava, ljubičasta) podstiču utiske kvaliteta i stabilnosti. Često se koriste u kombinaciji sa drugim bojama, zato što one obično ne privlače pažnju, već služe kako bi se neki sadržaj naglasio. Možete ih najčešće sresti na sajtovima državnih institucija, naučnih ustanova, automobilskih i kompjuterskih proizvoda. Plava boja se opisuje kao umirujuća, uredna i otmena. Zelena se povezuje sa zdravljem, blagostanjem, prirodom i svježinom (više u svijetlijim nijansama), dok je ljubičasta takoreći najotmenija boja, koja podstiče kreativnost, a s obzirom da se ne nalazi često u prirodi, onda je i simbol unikatnosti. Primjer: Facebook, Yahoo.

Tople i tamne boje (purpurna, braon, zlatna) su klasične boje, povezane sa tradicijom, luksuzom i opuštanjem. Mogu se lijepo uklopiti u sajtove koji nude luksuzne i elegantne proizvode. U kombinaciji sa hladnim bojama one doprinose utisku modernosti i novine. Odlične su za brendove povezane sa finansijama, konsaltingom, arhitekturom i zanatskim uslugama. Braon je, recimo, veoma česta boja u prirodi, a povezuje se sa zrelošću, pouzdanošću i snagom. Primjer: Rolex.

Neutralne boje (kao što su crna, bela, siva) odlične su za kreiranja kontrasta i za isticanje ostalih boja korišćenih u dizajnu. One, same po sebi, ne nose tako snažne poruke kao ostale boje, barem kada je riječ o dizajnu. U malo široj perspektivi, bijela je boja čistoće (mantili medicinskih radnika) i nevinosti (vjenčanice), dok je crna boja žalosti, ali i elegancije i formalnosti.

Pronalaženje pravih boja koje će ući u izgled svega što je važno za vaše poslovanje – od logoa do prodavnica – važan je zadatak i ne smije biti prepušten slučaju. Osim toga, ne postoji univerzalno primjenljivo rješenje – nešto što važi za nekog drugog, pa se zato odnosi i na vas. Opšta pravila postoje, ali ona samo postavljaju granice, dok ste u okviru tih granica slobodni da sami istražujete šta je ono što je optimalno za vaše poslovanje.

S druge strane, izvjesna ograničenja postoje. Može se desiti da dođete na ideju da napravite nešto potpuno drugačije, što će iskakati iz uobičajenih šablona. Na primjer, ako prodajete brzu hranu, da napravite vizuelni identitet kojim će dominirati plava boja. To, međutim, ne bi bio dobar izbor, ma koliko preporučljivo bilo pomjerati granice i redefinisati utabane puteve. U tom slučaju, dobro bi bilo držati se izbora kao što su crvena ili narandžasta, u kombinaciji sa, recimo, bijelom (crvena za apetit, bela za čistoću), a ono što može vaš identitet učiniti jedinstvenim je upravo sam dizajn svih elemenata, dok eksperimentisanje sa bojama u mnogim slučajevima nije pametno jer ne dopušta previše lutanja od stvari koje nam je sama evolucija podarila u svrhe preživljavanja.

Piše: Ina Borenović, MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *