Osniva se preduzeće Berza električne energije

Dodajte komentar

U Crnoj Gori bi naredne godine trebalo da se osnuje preduzeće Berza električne energije, za šta je Crnogorski operator tržišta električne energije COTEE predvidio ulaganje od 50 hiljada eura.

U planu COTEE za narednu godinu, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, navodi se da je izvršna vlast u junu ove godine zadužila COTEE, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivredu (EPCG) da zaključe ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, u cilju uspostavljanja berze električne energije u Crnoj Gori, uz osnivački ulog najmanje od 100 hiljada eura.

Prema odluci Vlade, kako piše Pobjeda, dvotrećinski udio u novoj firmi treba da imaju COTEE i CGES.

Učešće u trećini osnivačkog uloga, osim EPCG, može biti ponuđeno i drugim energetskim subjektima u zemlji“, navodi se u dokumentu.

Preporućeno je i Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) da razmotri mogucnost da troškove osnivanja društva do opravdanog nivoa uvrsti u opravdane troškove poslovanja regulisanim subjektima.

U narednoj godini će se, kako je navedeno, primjenjivati nova tržišna i pravila za rad balansnog tržišta.

Primjena tih propisa pokazaće da li su postojeća rješenja adekvatna ili je eventualno potrebno nešto mijenjati. Ukoliko bude potrebe za takvim intervencijama, predlagaće se izmjene i dopune“, dodaje se u dokumentu.

Iz COTEE su naveli da se još ne može konstatovati da je uspostavljena konkurencija u snabdijevanju krajnjih kupaca električnom energijom.

U ovoj fazi razvoja tržišta u Crnoj Gori postoji jedan aktivni snabdjevač električnom energijom – EPCG i jedan učesnik na tržištu u svojstvu kupca samosnabdjevača – Uniprom Nikšic za samosnabdijevanje Kombinata aluminijuma (KAP)“, zaključili su iz COTEE.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *