Enormne zarade odlazećih poslanika: Kad porastem biću poslanik

Dodajte komentar

Odlazeći poslanici Skupštine Crne Gore primili su za septembar mjesec enormne zarade, u prosjeku 1.800 do 2.000 eura, pokazuje zvaničan izvještaj o platama članova zakonodavne vlasti. Poređenjem sa oktobrom prošle godine, odlazećim poslanicima su, zahvaljujući novom Zakonu o zaradama u javnom sektoru, koverte „deblje“ za oko 400 eura.

Najveću neto platu, za prošli mjesec, primio je poslanik i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović 2.148 eura, a odmah iza njega su poslanici Jelisava Kalezić, Neven Gošović i Radivoje Nikčević koji su zaradili po, respektabilnih, 2.070 eura.

Interesantno je da odlazeći predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović zaradio u septembru svega 1.688 eura, što je za 300 eura manje od bivšeg predsjednika Ranka Krivokapića koji je, kao poslanik, inkasirao 1.988 eura. Niža zarada nije zasmetala štedljivom Pajoviću da uvede red među parlamentarce, pa se u njegovom kratkom mandatu, u prosjeku, više usvojilo zakona nego kad je Skupštinom rukovodio Krivokapić.

plate

Iznad 2.000 eura su zaradili i poslanici: Miodrag Vuković 2.055 eura, Novica Stanić, Branko Čavor, Marija Ćatović i Radojica Živković po 2.048 eura, Vuk Roćen je primio 2.032 eura, Rifat Rastoder i Predrag Bulatović po 2.025 eura, Zarubica Veljko 2.017 eura, Obrad Stanišić 2.009 eura a Sijarić Rešad 2.002 eura.

Reklo bi se odlična zarada i sjajan posao. Toliko dobar da je taj posao postao predmet vica-anegdote.

Opozicioni poslanik- najbolji posao na svijetu: Podgoricom je prošle godine kružio vic-pitalica: Koji je najbolji posao na svijetu? Pravilan odgovor je bio: opozicioni crnogorski poslanik, jer ne radi ništa, ne dolazi na posao, ne snosi odgovornost, a prima veliku platu.

I zaista, u ovo vrijeme lani, većina opozicionih poslanika zbog protesta Demokratskog fronta nije dolazila na posao, a primali su visoke plate za crnogorske prilike. Doduše, za par stotina eura manje nego danas, ali ipak vrlo pristojne zarade.

U oktobru prošle godine najveće neto plate, u koje nijesu uračunati dodaci za rad u skupštinskim tijelima, su primili, a nijesu dolazili na posao poslanici: Branko Radulović 1.398 eura, Novica Stanić 1.341 eura, Predrag Bulatović 1.331 eura i Andrija Mandić 1.228 eura. U ove zarade nijesu uračunate naknade za rad u skupštinskim tijelima koje su za taj mjesec iznosile između 225 i 300 eura.

2

Godinu kasnije, zbog zakona koji ih favorizuje, poslanici imaju četiri puta veće zarade od državnog prosjeka koji iznosi 501 eura, i sedam do osam puta više nego što prima najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori. Statistika je varljiva jer više sakriva nego što otkriva.

Varljiva statistika MONSTAT-a: Naime, prema studiji Ministarstva finansija, više od polovine zaposlenih (50,26 odsto) u Crnoj Gori prima mjesečne zarade u visini do 250 eura, dok nešto iznad tri odsto ima platu veću od 1.000 eura.

3

Prema istim podacima, 30,79 odsto građana prima između 250 i 500 eura, dok skoro 16 odsto zaposlenih ima mjesečni koverat „težak“ između 500 i 1.000 eura.

Ako je prema podacima MONSTAT-a, procijenjeni broj zaposlenih u Crnoj Gori oko 180.000, onda oko 90.000 zaposlenih prima zaradu do 250 eura. S obzirom da je zvaničan broj nezaposlenih kod nas oko 44.000, onda se dolazi do zaključka da blizu 135.000 građana Crne Gore živi praktično na granici siromaštva, ne računajući u ovu cifru značajan broj penzionera.

Minimalna zarada u Crnoj Gori za ovu godinu iznosi 193 eura, dok je prosječna penzija u Crnoj Gori oko 278 eura. Ovo praktično znači da poslanik inkasira sedam prosječnih penzija ili osam plata nekog radnika trgovinskog lanca.

Da li su onda poslanici zaslužili ovolika primanja i zašto ih je zakon ovako nagradio?

Poslanicima veća plata nego ključnim direktorima: Novi zakon o zaradama u javnom sektoru potpuno je favorizovao poslanike koji imaju 25 odsto veću zaradu od ključnih direktora ekonomskog sektora: Uprave carina, Uprave za inspekcijske poslove i Poreske uprave. Naime, poslanici, shodno propisu, imaju obračunski koeficijent 26, dok je pomenutim direktorima svega 19.Prema prvoj verziji Zakona, poslanici su imali čak veći obračunski koeficijent od direktora ANB-a i predsjednika Apelacionog suda.

Ako se ima u vidu da nastavnici i profesori primaju u prosjeku oko 500 eura, a ljekari specijalisti oko 1.000, onda se lako može zakljućiti da je poslanički mandat-posao snova u Crnoj Gori. Zar ne?

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *