Pregled štampe za 28. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Daje li Centar igalo HLT-u 703 hiljade

U Privrednom sudu juče je okončana rasprava u sporu po tužbi HLT fonda protiv Centra za odmor i rekreaciju iz Igala od kojeg traži isplatu 703.535 eura, na ime 100.505 akcija (klase COIL) tog društva čija je prosječna vrijednost 2. novembra 2015. godine iznosila sedam eura.

Uključivanje Kineza bi bilo problematično

Češka eksportna banka (CEB) je ranije informisala predstavnike EPCG i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju novca za kreditiranje drugog bloka TE u Pljevljima. Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije.

Balkan nije ni 40% nivoa EU

Najveća snaga zapadnog Balkana je u tome što uprkos svim problemima i dalje održava niz različitih ekonomskih odnosa, ocijenio je izvršni direktor Komiteta za istočno-evropske ekonomske odnose Mihael Harms. On je u Budvi na konferenciji o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom Razvojne perspektive zapadnog Balkana, koja je nastavak Berlinskog procesa, podsjetio da je cilj Berlinskog procesa poboljšanje saradnje između država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Dnevne novine

Vlada čeka informacije od Škode Prahe

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je juče da će češka kompanija Škoda Praha narednih dana obavijestiti Vladu o obezbjeđivanju alternativnih izvora finansiranja projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Azeski: Korupcija razlog stagnacije ekonomije

Države Zapadnog Balkana moraju nastaviti i ubrzati ulaganja u modernizaciju privrede i izvršiti reforme birokratije i pravnog okvira, poručio je specijalni izaslanik za ekonomsku diplomatiju Francuske za Balkan Alain Richard.

Radni staž uplaćen, ali ne i otpremnine

Bivšim radnicama nikšićke Koni konfekcije uplaćen je radni staž za 2011. i 2012 godinu, kazala je juče njihova predstavnica Milijana Novosel. Nekadašnje šnajderke još uvijek čekaju isplatu otpremnina po kolektivnom ugovoru, a kako Novosel dodaje, nadaju se ća novac dobiti ukoliko sefabrika uskoro proda.

Dan

Sastanak o izgradnji 76 hotela

Crnu Goru treba različitim mehanizmima razvijati u pravcu karbonneutralne destinacije, saopšteno je tokom izlaganja ministra Branimira Gvozdenovića na konferenciji “Investiranje u turizam za inkluzivnu budućnost: Izazovi i mogućnosti.

EU ne daje kredite za zagađivanje

Najava čeških kreditora da mogu odustati od finansiranja gradnje Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima nije iznenađujuća, imajući u vvdu različite kontroverze koje prate ovaj projekat od samog početka, kazala je “Danu koordinator Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Ines Mrdović.

Čeka se nastavak reformi

Nova, kao i prethodna vlada jednako posvećeno, odlučno i efikasno nastaviće sa sprovođenjem svih obaveza iz evropske agende i Crnu Goru do isteka svog mandata pripremiti za istorijski trenutak pristupanja Evropskoj uniji, saopštio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović u Briselu na sastanku sa generalnim direktorom za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Pobjeda

Za sudske sporove, umjesto euro, potrošili 1,9 miliona

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj Ministarstva turizma za 2015. i uslovno na usklađenost sa propisima.

Politička stabilnost i reforme preduslov rasta investicija

Međudržavna saradnja, politička stabilnosti i ekonomske reforme osnovni su preduslov rasta investicija zapadnog Balkana, ocijenio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i dodao daje potreban ekonomski model koji se zasniva na jačanju izvoza i ulaganja.Lazović je na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2016, koju organizuje Privredna komora, pod nazivom “Razvojne perspektive Zapadnog Balkana, koja je juče počela u Budvi, rekao da je većina država tog regiona čvrsto na putu evropskih integracija.

Najuspješnija Crnogorka Marina Banović-Džuver

Sinoć je u hotelu ,,Hilton za najuspješniju ženu u Crnoj Gori u 2016. proglašena modna dizajnerka Marina Banović-Džuver. Onaje dobila prestižnu Veuve Clicquot Business Woman Award nagradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *