Volkswagen uprkos skandalu ostvario dobit

Dodajte komentar

Njemački automobilski gigant Wolksvagen (VW) saopštio je da je ostvario neto dobit od 2,28 milijardi eura (2,49 milijardi dolara) u trećem tromjesečju.

Ovaj profit dolazi nakon velikog gubitka prije godinu dana zbog globalnog skandala vezanog za varanje na testovima o emisiji štetnih gasova iz dizel automobila.

Dobit grupe u tri mjeseca, zaključno sa septembrom, blago je niža od prognoze analitičara koji su tipovali iznos od 2,45 milijardi eura, ali predstavlja ogroman uzlet u odnosu na neto gubitak od 1,73 milijarde eura zabilježenih u istom periodu lani, prenosi agencija Frans pres.

Proizvođač automobila, nekadašnja perjanica njemačke industrije, potonuo je u najdublju krizu u svojoj istoriji nakon što je u septembru prošle godine priznao da je instalirao softver za lažiranje podataka o emisiji gasova u svojih 11 miliona dizel motora u svijetu.

Još neprocijenjen ceh ove afere – uključujuci kazne regulatora i sudske troškove, gurnuo je prošle godine VW “u crveno”, prvi put u više od 20 godina, kada je kompanija uknjižila gubitak od 1,6 milijardi eura, pošto je zbog sudskih sporova bila prisiljena da izdvaja određena sredstava na stranu, koja su se do sada popela na 18 milijardi eura.

Američki sudija je u utorak donio konačno odobrenje za nagodbu VW-a po kolektivnoj tužbi u vezi sa “dizelgejt” skandalom u iznosu od 14,7 milijardi dolara, što je najveća takva nagodba jednog proizvođača automobila u istoriji, navodi francuska agencija.

VW možda i neočekivanom brzinom vraća izgubljeno povjerenje, ali je jasno da oni u SAD nikada više neće prodati automobil sa dizel-motorom. Sa svakim novim izvještajem čovjek će se sjetiti i reći: Tačno – prevaranti!”

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *