Vlada ne da garancije Škodi koja traži finansijera za II blok TE Pljevlja

Dodajte komentar

Pošto je češka eksportna banka informisala predstavnike Elektroprivrede (EPCG) i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, Dnevne novine pišu da im Vlada Crne Gore neće dati garancije.

Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država Crna Gora bude garant u izmirenju kredita kojim bi se finansirala gradnja drugog bloka.

Češka eksportna banka insistirala je na dobijanju državne i garancije EPCG i tokom ranijih pregovora između crnogorske energetske kompanije i Škode Prahe o finansijskoj konstrukciji za gradnju drugog bloka TE. Međutim, Vlada nije pristala na davanje garancije jer to nije bio uslov propisan javnim pozivom iz 2013.

Da davanje garancija ne dolazi u obzir Dnevnim novinama je potvrdio potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, kojeg su, kako je naveo, o informacijama iz Češke eksportne banke obavijestili predstavnici EPCG.

Ne, neće Vlada davati nikakve garancije. EPCG ima dovoljno sredstava da sama uđe u projekat. Na Škoda Prahi je obaveza da obezbijedi finansijera. Oni su u startu to dali kao opciju i sačekaćemo narednih par dana da oni nađu novog finansijera“, rekao je Lazović, poručujući da ne postoji dilema o gradnji drugog bloka.

Novac uslov za validnost ugovora

Predstavnici Škode Prahe nedavno su Dnevnim novinama kazali da su pregovori sa Češkom eksportnom bankom u toku, dok su iz EPCG saopštavali da su oni intenzivirani nakon potpisivanja ugovora koje je obavljeno 29. septembra. Tada su u Pljevljima potpisani Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova, ali će oni postati validni tek kada češka kompanija obezbijedi 85 odsto sredstava za realizaciju investicije vrijedne 324,5 miliona eura.

Podsjećamo da je obaveza kompanije Škoda Praha, kao planiranog izvođača radova, a saglasno javnom pozivu i uslovima dobijanja tog statusa, da u dogovoru sa Češkom eksportnom bankom ili drugim finansijskim institucijama obezbijedi dio potrebnih finansija za implemetaciju projekta Blok II TE Pljevlja“, ponovili su juče iz EPCG.

Njihov Radni tim na implementaciji projekta i menadžment kompanije je, kako su dodali, obezbijedio potrebni biznis plan i u toku je finalizacija Studije uticaja na životnu sredinu, sve u cilju pravoremenog dostavljanja potrebnih dokumenata za finalizaciju finansijske konstrukcije.

Škoda Praha izabrana je prošle godine za graditelja drugog bloka TE u Pljevljima, koji se ponudila da izgradi za 338,5 miliona eura. Prvobitna ponuda kasnije je u pregovorima, koji su trajali do jula ove godine, korigovana na konačnih 324,5 miliona, uključujući i 9,9 miliona eura koliko je tražila češka kompanija za dodatne radove.

Gradnja drugog bloka TE bila je glavni kamen spoticanja u pregovorima Vlade i italijanske kompanije A2A o daljem upravljanju EPCG. Crnogorska strana insistirala je na izgradnji drugog bloka kako zbog energetske nezavisnosti, tako i zbog poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača.

Iz Vlade su više puta saopštavali jasnu namjeru da istraju na realizaciji ovog projekta, za koju će EPCG izdvojiti do 30 odsto sredstava koje imaju na računu. Proceduru za izgradnju drugog bloka Vlada je počela sredinom 2013. kada je na adrese 13 referentnih kompanija poslala pozivno pismo za dostavljanje ponuda. Odazvalo se devet, među kojima i češka Škoda Praha.

Kredit Češke eksportne banke, kojim je bilo planirano obezbjeđivanje dvije trećine potrebnih sredstava, trebalo je da se otplaćuje 12 godina i da ima tri godine grejs perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *