Pregled štampe za 27. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Tehnoputu kvadrat skuplji i četiri puta

Vladina komisija odobravala je Tehnoputu, čiji je vlasnik Saša Aćimić, da višemilionski poreski dug plati nekretninama koje je ta ili povezana firma prethodno kupovala i po četiri puta nižoj cijeni od one koju su na kraju procijenili Vladini službenici.

Za 9 mjeseci profit 1,52 miliona eura

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) tokom devet mjeseci 2016. ostvario je neto profit od 1,52 miliona eura.

Propali pregovori sa CEB bankom

Češka eksportna banka (CEB) obavijestila je Elektroprivredu (EPCG) da ima problem u pronalaženju novca za finansiranje drugog bloka Termoelektrane Pljevi ja, zbog čega je izabrani izvođač radova Škoda Praha najavio alternativna rješenja.

Dnevne novine

Procedura koja traje od 2013.

Škoda Praha izabrana je prošle godine za graditelja drugog bloka TE u Pljevljima, koji se ponudila da izgradi za 338,5 miliona eura. Prvobitna ponuda kasnije je u pregovorima, koji su trajali do jula ove godine, korigovana na konačnih 324,5 miliona, uključujući i 9,9 miliona eura koliko je tražila češka kompanija za dodatne radove.

Škoda traži novog finansijera, Vlada ne da garancije

Češka eksportna banka juče je informisala predstavnike Elektroprivrede (EPCG) i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Zvaničnici i privrednici u Budvi diskutuju o perspektivama regiona

Dvodnevna Konferencija o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom “Razvojne perspektive zapadnog Balkana”, koju organizuje Privredna komora (PKCG), počeće danas u hotelu Splendid, u Budvi.

Dan

Konkurs otvoren do 17. novembra

Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje raspisalo je konkurs “Nagrada za dobru poslovnu praksu u oblasti unapređenja vještina zaposlenih i mladih, a pravo učešća imaju svi privredni subjekti koji su registrovani u Crnoj Gori.

Drugi blok namještaju Kinezima

Iz Elektroprivrede nijesu odgovorili “Danu” da li postoji mogućnost da izvođač radova na projektu gradnje Drugog bloka, češka Škoda Prag, odustane od tog projekta ukoliko ne obezbijedi potrebna sredstva, kao ni da li postoji mogućnost da se traži drugi investitor.

Reforme korporativnog poreza

Evropska komisija predstavila je ambiciozni paket reformi korporativnog poreza, koji će pružiti podsticaj ekonomiji i smanjiti zloupotrebe, prenosi Tanjug. Evropski komesar za ekonomska pitanja i finansijske poslove Pierre Moscovici kazao je da EK predlaže sistem koji u isto vrijeme može da podrži preduzeća, privuče investitore, promoviše privredni rast i spriječi izbjegavanje plaćanja poreza.

KAP od Prerade traži 36,3 miliona

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 1. decembar, u sporu koji vodi Kombinat aluminijuma sa Preradom zbog 36,33 miliona eura, sud će saslušati svjedoke.

Pobjeda

U 2015. profit 10,8 miliona

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) usvojili su juče na sjednici Skupštine u Nikšiću izvještaj o poslovanju kompanije, kao i odluku raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

Industrijska proizvodnja porasla 1,6 odsto

Industrijska proizvodnja u septembru je porasla u odnosu na avgust 1,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *