WEF: Žene još 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost

Napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u platama i učestvovanju u radnoj snazi usporeni su u prošloj godini do te mjere da žene još sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost, upozorio je Svjetski ekonomski forum (WEF).

Statistike su još prije godinu dana prognozirale da bi se ekonomski jaz između polova mogao izjednačiti za 118 godina, no napredak je usporen ili zaustavljen u mnogim zemljama širom svijeta, istakla je švajcarska neprofitna organizacija WEF u godišnjem indeksu ravnopravnosti polova.

Član izvršnog odbora WEF-a Saadia Zahidi u saopštenju  navodi da prognoze odražavaju trenutno stanje napretka i služe kao poziv na akciju.

Island i Finska zauzeli su najviše mjesto među 144 zemlje u kojima je mjeren napredak u ravnopravnosti u obrazovanju, zdravlju, ekonomskim mogućnostima i političkom učestvovanju.

Slijede Norveška i Švedska, a nakon njih je Ruanda koja je poboljšala ekonomsko učestvovanje i jednakost dohotka te ima najveći udio žena parlamentaraca u svijetu, navodi WEF. Na dnu ljestvice su Jemen, Sirija, Saudijska Arabija i Iran.

Jaz u političkoj uključenosti, navodi se u izvještaju, posebno je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama koje bi uskoro mogle izabrati prvu predsjednicu države, s obzirom da u većini anketa Hillary Clinton vodi ispred republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *