Manipulatore na berzi će “loviti” vještačka inteligencija

Dodajte komentar

Za svega dva mjeseca vještačka inteligencija “lovitće” berzanske prevarante na dvije velike svjetske berze, a za tim alatom posegnuće i američki finansijski regulator. Kako piše Reuters, tehnološka berza Nasdaq sarađuje sa kompanijom Digital Reasoning u razvoju alata temeljenog na vještačkoj inteligenciji, a koji bi trebalo da služi za brže i efikasnije prepoznavanje manipulacija u berzanskom trgovanju.

S druge strane, Londonska berza (LSE) sarađuje na razvoju vrlo sličnog alata sa američkim IBM-om i kompanijom za računarsku sigurnost SparkCognition. Nasdaq i LSE planiraju da uvedu  ove alate do kraja godine. Ideja je da vještačka inteligencija identifikuje uzorke u trgovanju koji bi se mogli ocijeniti kao manupulativni. No, to će novi alati činiti mnogo brže od sadašnjih alata. Na primjer, finansijskim regulatorima trebale su godine upoređivanja i analiziranja trgovinskih podataka da bi potvrdili sumnje u manipulaciju na tržištu valuta za što je kažnjena grupa velikih svjetskih banaka. Prednosti ovakvih alata svjesni su i finansijski regulatori.

Tako je američka Agencija za regulaciju finansijske industrije (FINRA) najavila kako uskoro počinje da testira softver koji su razvili njeni stručnjaci, a koji bi u nadzoru trgovanja počeo da se koristi iduće godine. “Najviše nas brine mogućnost postojanja manipulativnih shema za koje još ne znamo da postoje“, ističe Tom Gira, izvršni potpredsjednik za regulaciju tržišta u FINRA-i.

Čini se da takvi alati imaju potencijal da nam daju bolji uvid u tržište za takve scenarije“, dodaje Gira. FINRA tokom trgovinskog dana u prosjeku nadzire oko 50 milijardi transakcija, uključujući naloge za kupoprodaju dionica, njihove modifikacije, otkazivanja i trgovanja. U otkrivanju kršenja trgovinskih pravila služi se sa 270 uzoraka. Međutim, stručnjaci ističu kako vještačka inteligencija neće moći da spriječi događaje poput sloma indeksa Dow Jones za 1000 bodva u maju 2010. godine.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *