“EU nikad nije bila u težoj situaciji”

Dodajte komentar

Bivši austrijski diplomata Štefan Lene kaže da EU nikad nije bila u težoj situaciji, kao i da renacionalizacija predstavlja najveću opasnost po opstanak.

Najvažniji upravljač krizama, Savjet EU, nije dobar “multi tasker”. Po pravilu Savjet uspijeva da se suočava sa velikim temama. Sada mora da se bavi posljedicama eurokrize, migrantske krize, Bregzitom, kao i fijaskom trgovinske politike od jednom, i to sve u teškom spoljnopolitičkom okruženju“, konstatovao je on u intervjuu bečkom “Kuriru”.

Na pitanje da li prijeti kraj EU Lene je kazao da se ne može u potpunosti isključiti raspad Unije, ali da to nije najizgledniji događaj.

Najveća opasnost je u tome da EU izgubi svoju sposobnost kreiranja politike i postane sve više nevažna. I Rimsko carstvo je postojalo dugo nakon što je bilo odavno politički mrtvo“, upozorava austrijski ekspert.

Lene smatra da se jedinstvo u EU gubi prije svega zbog masivnog pokreta otpora protiv globalizacije, koji se može ustanoviti u međuvremenu svuda na zapadu.

Taj otpor je prouzrokovan nedostajućom ekonomskom dinamikom, kao i gubitkom povjerenja u elite i institucije, smatra on dodajući da EU, koja je po svojoj “DNK” liberalni projekat, danas biva od mnogih građana smatran ubrzačem globalizacije zbog čega se njemu protive.

Prema njegovim riječima opasan razvoj mogle bi biti promjene političke situacije do kojih može doći na važnim izborima u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji tokom 2017. godine.

Antievropske i ksenofobske stranke svuda dobijaju na podršci. One će ostati u manjini, ali iz straha od konkurencije su stranke tradicionalne orijentacije lijevo i desno od centra postale su euroskeptične i one koje žele renacionalizaciju, a to je stvarna opasnost“, naveo je Lene.

Bregzit je veliki udarac po EU, ali ne i prijetnja koja može ugroziti opstanak, uvjeren je on dodajući da je Velika Britanija zbog brojnih izuzetaka već bila samo djelimično u Uniji.

Istovremeno on ukazuje da bi gubitak EU i povratak na 28 nacionalnih tržišta uništilo ekonomsko umrežavanje i transnacionalne mreže proizvodnje na kojima počiva blagostanje u Evropi.

To bi, kako naglašava, bila politička i ekonomska katastrofa “prvog reda”.

Lene podvlači da nema razumne alternative nastavku evropske integracija, koja mora biti reformisana i bliža građanima.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *