Budžeti sedam zemalja članica eurozone pod lupom Brisela

Dodajte komentar

Evropska komisija je zatražila pojašnjenja od sedam zemalja eurozone u vezi njihovih nacrta budžeta, izrazivši posebnu bojazan da Italija, Kipar i Finska ne ispunjavaju targete Evropske unije.

Pored toga, i Belgiji, Portugaliji, Španiji i Litvaniji, čiji su budžeti takođe pod znakom pitanja iz različitih razloga, izvršna vlast EU poslala je dopise tražeći objašnjenja, a svim zemljama je dat rok do četvrtka da dostave odgovore, prenosi agencija Frans pres.

Kod Italije, Kipra i Finske imamo pravi problem”, rekao je jedan izvor iz EU, dodajući da bi tri zemlje mogle da se suoče sa tim da njihovi budžeti ne dobiju “zeleno svijetlo” Brisela. Italija, treća najveća ekonomija eurozone, predviđa budžetski deficit od 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2017. godini, što je znatno veći iznos od onog koji očekuje Brisel.

Biće nam potrebna pojašnjenja o iznosima uključenim u nacrt budžeta pod stavkom ‘vanredni troškovi‘”, napisali su komesari Valdis Dombrovskis i Pjer Moskovisi u dopisu upućenom Rimu.

Iako su budžeti Belgije i Portugalije u skladu s pravilima Evropske komisije, ona je takođe uputila pisma vladama dvije zemlje, dovodeći u pitanje njihove mogućnosti da se drže utvrđenih finansijskih veličina predviđenih tim dokumentima.

Od Španije i Litvanije je zatraženo da pošalju ažurirane nacrte budžeta u narednom periodu. Madrid i Lisabon, koji su u ranijem periodu prekoračivali limit EU u pogledu budžetskog deficita, do sada su uspijevali da izbjegnu sankcije Brisela, ali im i dalje prijeti opasnost od suočavanja sa zahtevom za rezanja sredstava.

Evropska komisija treba do ponedjeljka da odobri ili odbaci nacrte budžeta koje su države eurozone predstavile sredinom oktobra. U slučaju da odbije neki od nacrta budžeta, što bi bio presedan, Komisija će tražiti da se dostavi revidiran budžet u roku od tri nedjelje, rekao je jedan evropski izvor, a prenosi Frans pres.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *