Saveljić: Disbalans u robnoj razmjeni veliki problem ekonomije

Disbalans u robnoj razmjeni ostao je veliki problem naše ekonomije i u ovoj godini, a crnogorski privrednici, nažalost, još nijesu uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza, smatra potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

On je, u intervjuu za Dnevne novine, kazao i da Crna Gora bilježi planirani rast zahvaljujući brojnim investicijama, te da je nelojalna konkurencija jedan od najvećih problema koji pogađa privrednike.

Veliki problem domaće ekonomije ostaje i dalje disbalans u robnoj razmjeni. Rezultati pokazuju da je pokrivenost našeg uvoza izvozom oko 15 odsto. Ali, činjenica je da je turistička sezona bila izuzetno dobra, te da je zahvaljujući tome ostvaren suficit u sektoru usluga, što unekoliko popravlja ovu sliku. Nažalost, još uvijek nijesmo uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza”, rekao je Saveljić za Dnevne novine.

Statistika, kako ističe, pokazuje da Crna Gora bilježi planirani rast.

Dosadašnji rezultati su i u ovoj godini pokazali slabosti naše ekonomije po pojedinim granama, ali i sve bolje rezultate u drugim. Utvrđeni prioritetni pravci budućeg razvoja i njima definisane prioritetne privredne grane energetika, poljoprivreda i turizam zaslužuju posebnu pažnju. S tim u vezi bitno je naglasiti značaj gradnje podmorskog kabla, potpisani ugovor o izgradnji Drugog bloka Termoelektrane, otpočinjanje i najavu gradnje drugih energetskih objekata manjeg kapaciteta i slično, budući da bi kroz njihovu realizaciju trebalo očekivati brojne multiplikativne efekte. Gradnja auto-puta, najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, sa više aspekata već daje pozitivne efekte”, kazao je Saveljić.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *