Pregled štampe za 25. oktobar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Minimum nije za normalan život

Nova minimalna potrošačka korpa predstavlja minimalne, a ne optimalne potrebe četvoročlane porodice, kazali su juče na konferenciji Zavoda za statistiku Monstat pomoćnik direktorice za sektor socijalnih statistika mr Vuk Čađenović i nutricionista iz Instituta za javno zdravlje dr Zorica Đorđević.

Milione oprostili za garaže i podrume

Državna revizorska institucija (DRI) preporučila je Vladi da preispita rješenje da se poreski dug naplaćuje imovinom. DRI je tokom revizije efikasnosti naplate poreskog duga imovinom, utvrdila da primjena Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika nije u značajnijoj mjeri doprinijela efikasnijoj naplati poreza i smanjenju poreskog duga.

Presuda će biti 18. novembra

U Privrednom sudu juče je okončana rasprava u sporu po tužbi firme Kaspia Property Holdings protiv Atlas banke čiji je vlasnik Duško Knežević. Iz firme Kaspia Property Holdings tvrde da im Atlas banka u skladu sa bankarskom garancijom nije isplatila 12,5 miliona eura.

Dnevne novine

Atlas hotels group smanjila gubitke

Hotelsko-turističko preduzeće Atlas hotels group iz Bara završilo je treći kvartal sa gubitkom od 115.640 eura, 17 puta manjim nego u istom periodu prošle godine.

Objavljen novi časopis MBA

Montenegro biznis alijansa (MBA) je, u okviru projekta koji treba da doprinese podsticanju istraživačkog i preduzetničkog duha kod najmlađih, izdala novi broj časopisa “Rastimo uz ideje”.

Još nema rješenja za disbalans robne razmjene

Disbalans u robnoj razmjeni ostao je veliki problem naše ekonomije i u ovoj godini, a crnogorski privrednici, nažalost, još nijesu uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza, smatra potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

Dan

Državi daju suterene i nezavršene objekte

Državna revizorska institucija je u postupku revizije uspjeha “Efikasnost naplate poreskog duga imovinom poreskog obveznika, utvrdila mjere i aktivnosti koje su sproveli Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Uprava za imovinu nijesu u dovoljnoj mjeri obezbijedile da primjena Uredbe o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika da očekivane efekte.

Spornom potvrdom imovina upisana na Zetagradnju

Udruženje manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, na čijem je čelu Žarko Knežević, podnijeli su krivičnu prijavu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću protiv odgovornih lica Uprave za nekretnine područna jedinica Podgorica i stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića.

Investitori iznad zakona

Iz NVO Južni Jadran, u kojoj je predsjednik Nada Popović, oglasili su se saopštenjem za javnost, postavljajući pitanje vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću i specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, šta je sa izvještajem u predmetu “Južni Jadran”, nakon što su prije više od godinu podnijeli prijave.

Pobjeda

Sertifikat za sigurno poslovanje

Privredna komora Crne Gore je sredinom novembra 2015. godine pokrenula projekat Excellent SME Montenegro kojim se garantuje da nosilac ovog sertifikata uspješno posluje. Izdaje se najuspješnijim mikro, malim i srednjim preduzećima koja to poslovanjem zaslužuju.

Nedjelja štednje

Sporazum o realizaciji kampanje “Nedjelja štednje, koju CBCG u saradnji sa poslovnim bankama realizuje 13 godina, biće potpisan 31. oktobra najavljeno je juče iz Centralne banke. Ugovor će potpisati guverner dr Radoje Žugić i predstavnici svih komercijalnih banaka.

Pet kompanija zakinulo državu za 894.000 eura

Državna revizorska institucija je konstatovala da naplata poreskih dugova nekretninama nije doprinijela efikasnijoj naplati, nije značajnije uticala na budžetske uštede i uglavnom nije obezbijedila da poreski obveznici koji su poreski dug platili imovinom urednije izmiruju obaveze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *