Slovenci Adrisu ne daju Savu Re zbog hrvatskih obveznica

Dodajte komentar

Portfolio Croatia osiguranja (CO) rizičan je zbog prevelikog paketa državnih hartija od vrijednosti RH pa je slovenački regulator, Agencija za nadzor tržišta osiguranja (AZN), odlučio da Croatiji i Adris grupi uskrati dozvolu za povećanje udjela u društvu Sava Re, objavili su slovenački mediji.

Adris je, podsjetimo, tihim šopingom već otkupio 19,04 posto dionica Sava Re, što mu garantuje 21,15 posto glasova, čime je postao drugi najveći dioničar, odmah iza slovenačke države. Početkom godine iz rovinjske su grupacije najavili kako u biznis osiguranja namjeravaju uložiti dvije milijarde kuna i biti lider u regionu. Tek s udjelom od 33 posto dionica Adris može objaviti javnu ponudu ostalim dioničarima, no s ovim potezom AZN-a ta mu je ambicija zasad ugašena. Portal Poslovni.hr pokušao je AZN-u da sazna šta je bio ključni argument za podizanje rampe i uskraćivanje dozvole hrvatskim kompanija da sadašnji paket dionica Sava Re povećaju na 33 posto.

Direktor Sergej Simoniti uzvratio je tek kratkom porukom: “Agencija može potvrditi odluku, ali sadržaj zbog zaštite povjerljivih informacija ne mogu komentarisati“.

Direktor korporativnih komunikacija u Adrisu Predrag Grubić pak kaže kako mu je teško da komentariše pisanje slovenačkih medija o odbijanju zahtjeva jer još nisu dobili nikakvo rješenje AZN-a.”No, ako je tačno to što navode mediji, držimo da to nisu valjani razlozi. Jer, posve je neobično, i nama uistinu nepoznata praksa u Evropskoj uniji, da se kao razlog odbijanja navodi nepovjerenje u državne obveznice, u našem slučaju hrvatske, kojima je izložena CO. Skrećemo pažnju na to da Adris ima respektabilan finansijski potencijal. Kao postojan i vjerodostojan investitor, pažljivo bira područja investiranja te će svakako ustrajati u namjeri jačanja svoga posla u osiguranju”, ističe Grubić.

 

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *