Dolar na najvećem nivou u devet mjeseci prema košarici valuta

Dodajte komentar

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima sostigao nove najviše nivoe u devet mjeseci prema košarici valuta zbog očekivanja rasta kamatnih stopa u decembru u SAD-u i smanjenih izgleda da će Donald Trump postati američki predsjednik.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, dostigao je 98,846 bodova, najvišu nivo od 3. februara. Ti su se dobitci nadovezali na njegov uspon u protekle tri zaredom.

Euro je u takvom svijetlu oslabio 0,1 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0873 dolara. Time se približio najnižim nivoima od 10. marta od 1,0859 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u petak.

Kurs dolara prema jenu stagnirao je u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 103,84 jena.

Analitičari kažu da su podršku dolaru, pored spekulacija o podizanju kamata Centralne banke Amerike (FED), takođe pružile najnovije ankete pred američke predsjedničke izbore 8. novembra, koje prednost daju demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Dolar je snažan i neće u skorije vrijeme znatnije oslabiti. Pretpostavljam da bi još dodatno mogao ojačati kada jasniji bude mogući rezultat američkih izbora“, kazao je valutni strateg u tvrtki BMO Capital Markets, Stephen Gallo.

Dalje smjernice ulagačima u vezi budućih kretanja kursa dolara, po riječima analitičara, mogao bi dati najnoviji podatak o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) koji će biti objavljen u petak.

Razočaravajući podaci o rastu američke privrede mogli bi, kažu, ulagače navesti da smanje očekivanja u vezi rasta kamatnih stopa u decembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *