Čeka nas najveći prenos bogatstva u istoriji

Dodajte komentar

Više od 460 milijardera širom svijeta u sljedećih 20 godina će na svoje nasljednike prenijeti 2,1 bilion dolara.

To je približno jednako indijskom BDP-u ili bogatstvu koje je izgubljeno na berzama dan nakon referenduma o Bregzitu.

Prema navodima iz izvještaja švajcarske banke UBS i konsultantske kuće Prajs Voterhaus Kupers (PwC), radi se o “najvećem prenosu bogatstva u istoriji”, prenosi magazin Forbs.

Naime, UBS i PwC procjenjuju da je trećina od 1.400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina.

Ta grupa drži 40 odsto ukupnog bogatstva koje je u rukama male grupa milijardera.

Od bogatstva koje je palo ispod nivoa od milijardu dolara, u 90 odsto slučajeva to se dogodilo prvoj i drugoj generaciji nasljednika. Više od 70 odsto novca nestane već za vreme prve generacije nasljednika, a dodatna petina “ispari” u vrijeme druge generacije. Međutim, statistika pokazuje kako je najmanje “raspikuća” u Evropi. Iako nije lider po iznosu stvorenog bogatstva, Evropa je najbolje mjesto za njegovo očuvanje. Naime, 54 odsto evropskih milijardera pripada drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji dok je u SAD-u to slučaj sa 33 odsto bogataša, a u Aziji 15 odsto.

Najveći dio bogatstva prenijeće američki milijarderi, odnosno 1,1 bilion dolara, dok će nasljednici u Evropi dobiti 600 milijardi dolara. Azijski milijarderi ostaviće potomcima 300 milijardi dolara.

Osim toga, ističu analitičari u izveštaju, činjenica je da se po prvi puta toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vrijeme. To posebno vrijedi za azijske rastuće države gde je 85 odsto milijardera novac samostalno zaradilo.

S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, šta će se dogoditi sa tako velikom svotom novca takođe je razlog za brigu.

Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže”, ističe za Forbs glavni investicioni strateg u švajcarskoj banci.

Teze analitičara potkrijepljene su i statističkim podacima koji pokazuju šta se dogodilo s nasljedstvom milijardera od 1995. godine naovamo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *