Prihodi Microsofta porasli 2,3%, cijena dionice rekordna

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 22,33 milijarde dolara, 2,3 posto više nego godinu dana ranije, a kako je i dobit bila veća od očekivanja, cijena dionice tog softverskog diva dostigla je rekordan rezultat.

Prema izvještaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u trećem tromjesečju ove godine 4,7 milijardi dolara, manje u odnosu na 4,9 milijardi u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali više nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je u četvrtak cijena dionice Microsofta skočila oko 6 posto, probivši se po prvi puta u istoriji kompanije iznad 60 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspješnosti njegovog ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 8,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, na 6,4 milijarde dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 116 posto.

S druge strane, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računara, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u trećem tromjesečju prodaja PC-a u svijetu pala je za 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromjesečju pali za 1,8 posto, na 9,3 milijarde dolara.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Microsofta, postigavši u junu dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *