ECB ostavila ključne kamatne stope nepromijenjenima

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je potvrdila ključne kamatne stope te aktualni iznos i rok programa kupovina imovine, a njen čelnik Mario Draghi poručio je da na sjednici nisu razmatrali ni okončanje ni produženje aktuelnog programa nakon marta 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju, Upravno vijeće ECB-a na sastanku je odlučilo da zadrži kamatne stope nepromijenjenima. Ključna kamatna stopa potvrđena je na rekordno niskih nula posto, a zadržana je i ona od minus 0,4 posto na depozite banaka kojom se zajmodavci nastoje ohrabriti na veće kreditiranje kompanija i domaćinstava umjesto da novac čuvaju kod centralne  banke.

U saopštenju su ponovili kako Upravno vijeće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim ili nižim nivoima tokom dužeg razdoblja a svakako duže no što će se provoditi program kupovine hartija od vrijednosti.

Što se tiče nestandardnih mjera, Upravno je vijeće potvrdilo kako se predviđa da će se mjesečne kupovine hartija od vrijednosti u vrijednosti od 80 milijardi eura sprovoditi do kraja marta  2017. godine, a po potrebi i duže, te u svakom slučaju sve dok u Upravnom vijeću ne zaključe da je došlo do postojanog prilagođavanja inflacionih  kretanja u skladu s ciljanim stepenom stope inflacije.

Draghi smatra da bi se situacija u ekonomiji eurozone trebala i dalje postupno poboljšavati, uz jačanje inflacije u idućim mjesecima. Ponovo je, ipak, upozorio na rizike za moguće slabljenje ekonomske aktivnosti, precizirajući kako je većinom riječ o spoljnim činiocima odnosno o ekonomskim događanjima u zemljama izvan eurozone.

Ekonomski oporavak u eurozoni po njegovim bi riječima trebao ostati pritisnut prigušenom stranom potražnjom te je poručio da će centralna banka nastaviti da preduzima korake, ako bude potrebno, koristeći se pritom svim instrumentima koji joj stoje na raspolaganju.

Uz to, učesnicima konferencije za štampu Draghi je poručio da u Upravnom vijeću zasad nije razmatrana mogućnost okončanja odnosno produženja aktualnog programa kupovina hartije od vrijednosti, otklonivši time špekulacije koje su se pojavile posljednjih dana na finansijskim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *