U Srbiji počela sa radom prva institucija elektronskog novca

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije dala je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, privrednom društvu „iPay See“ d.o.o. Beograd (iPay See), tako da je ovo društvo, koje je do sada imalo dozvolu za pružanje platnih usluga, kao platna institucija, postalo prva domaća institucija elektronskog novca.

Time je srpsko tržište platnih usluga, prateći savremene tendencije u načinima plaćanja, postalo bogatije za novu vrstu pružalaca platnih usluga.

Poseban značaj ove dozvole ogleda se u tome što je riječ o prvoj instituciji elektronskog novca, koja može da obavlja poslove u domaćem platnom prometu (plaćanja između rezidenata u Republici Srbiji), budući da se servisi stranih institucija elektronskog novca (npr. PayPal, Skrill i Payoneer), u skladu sa zakonom, mogu koristiti samo u platnom prometu sa inostranstvom (plaćanje prema inostranstvu i prijem novca iz inostranstva).

U početnoj fazi „iPay See“ će izdavati elektronski novac, prije svega, preko mreže distributera, čiji će spisak biti objavljen na internet prezentaciji ove institucije. Pri izdavanju elektronskog novca, korisniku se dodjeljuju jedinstveni elementi, koji su samo njemu dostupni i koji služe za autentifikaciju pri plaćanju. Nakon toga, izdati elektronski novac može da se koristi za kupovinu robe i usluga u internet prodavnicama trgovaca s kojima „iPay See“ ima uspostavljenu saradnju, pri čemu se spisak ovih trgovaca nalazi na internet stranici institucije elektronskog novca. Plaćanja elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga mogu nesmetano obavljati ne samo građani, već i privredni subjekti (preduzetnici i privredna društva).

Narodna banka Srbije očekuje da će najkasnije početkom naredne godine ova institucija u sljedećoj fazi ponuditi korisnicima uslugu tzv. digitalnog novčanika, tj. da će omogućiti kreiranje elektronskog novca u potpuno virtuelnom okruženju, uvođenjem mogućnosti da se stanje elektronskog novca dopunjuje korišćenjem platnih kartica na internetu ili preko mobilnih aplikacija. Time bi se stvorili uslovi i za neposredna plaćanja elektronskim novcem na (fizičkim) prodajnim mestima (eng. in- store payments), pored toga što će već u početnoj fazi biti omogućeno plaćanje u internet prodavnicama.

Ekonomski online

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *